Tort z gorzką czekoladą.rtf

(6 KB) Pobierz
Tort z gorzk¹ czekolad¹

Tort z gorzką czekoladą

 

Składniki na 16 porcji:

po 25 dag masła i cukru

po 13 dag mąki pszennej i ziemniaczanej

po 18 dag kuwetury czekoladowej mlecznej i gorzkiej

5 jaj

skórka otarta z cytryny

łka likieru migdałowego

po pół łeczki cynamonu i mielonej kolendry

4 dag marcepana

8 dag płatków migdałów

 

Masło utrzyj z cukrem. Ucierając, wbijaj jajka. Dodaj cynamon, kolendrę, likier, skórkę cytrynową i dwie rodzaje mąki. Wrzućatki migdałów. Na dnie tortownicy rozsmaruj 2 łki ciasta. Piecz w temperaturze 175°C około 2 minut, aż uzyskasz kolor złoty. Na tym umieść kolejne 2 łki ciasta i upiecz. Zrób około 9 takich warstw. Gotowe ciasto polej stopioną polewą z czekolady gorzkiej. Udekoruj piórkami mlecznej i gwiazdkami z marcepana.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin