Ratafia.rtf

(5 KB) Pobierz
Ratafia

Ratafia

 

Składniki na ok. 3,5 litra:

1 kg wiśni

1 kg czereśni

50 dag malin

2 l wódki

40 dag cukru

 

Wiśnie i czereśnie wydryluj nad miską (aby spływał do niej sok). 20 pestek wiśni i cukier włóż między dwie warstwy pergaminu, rozbij młotkiem.

 

Maliny zmiksuj i włóż do pięciolitrowego gąsiorka, po czym dodaj wiśnie i czereśnie wraz z sokiem oraz pestki z cukrem. Całość przykryj i odstaw na noc w chłodne miejsce, by cukier się rozpuścił. Po upływie tego czasu wlej wódkę, gąsiorek szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce.

 

Po upływie 4 tygodni ratafię przefiltruj przez gazę, przelej do słoików i szczelnie zamknij.

 

Odstaw na 3 tygodnie w chłodne miejsce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin