Torcik z jabłkami i pianką.rtf

(7 KB) Pobierz
Torcik z jab³kami i piank¹

Torcik z jabłkami i pianką

 

Składniki na około 12 porcji:

15 dag masła

szklanka cukru

3 żółtka

1-2 łki mleka

szklanka mąki

2 łki mąki  ziemniaczanej

aska łeczka proszku do pieczenia

6 białek

bułka tarta

7 dag rodzynek

2 dag rumu

6 jabłek (około 1 kg)

sok i starta skórka z cytryny

pół łeczki cynamonu

szczypta zmielonych goździków

do dekoracji:

migdały w płatkach i listki melisy

 

Masło utrzyj z 10 dag cukru na gładki krem. Następnie dodaj żółtka i mleko, mą, mą ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 3 białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, wymieszaj. Ciasto wlej do natłuszczonej i oprószonej buł tartą tortownicy (o średnicy 26 cm).

 

Teraz przygotuj piekarnik - rozgrzej go do 190°C. W tym czasie namocz w rumie rodzynki. Jabłka obierz, a po usunięciu pestek pokrój w kostkę. Owoce wymieszaj z rodzynkami, skórką i sokiem z cytryny, przyprawami oraz resztą cukru (5 dag). Wyłóż owoce na ciasto i piecz je 40 minut.

 

Pozostałe białka ubij na sztywną pianę z 15 dag cukru, po czym wyłóż na ciasto. Torcik piecz jeszcze około 15 minut, na koniec udekoruj migdałami i melisą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin