Biszkopt migdałowy w stylu banoffee pie
Czas przygotowania: 30 minut /plus czas stygnięcia biszkoptu/
Czas pieczenia: 8-10 minut
Czas chłodzenia: około 6 godzin
Składniki: /na tortownicę 23-25 cm/
Na biszkopt migdałowy:
125 g mielonych migdałów
125 g cukru pudru
30 g mąki pszennej typ 500
30 g cukru
1 jajko rozmiar L
25 g roztopionego masła
4 białka jaj
Na warstwę banoffee:
2 puszki masy toffi
4 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
400 ml śmietany kremówki /do ubijania/
75 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem i mąką. Jajka miksujemy z 10 g cukru przez około 1 minutę i łączymy z sypkimi składnikami. Dolewamy stopione masło i miksujemy, aż masa stanie się jednorodna. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier i miksujemy, aż piana stanie się lśniąca. Pianę łączymy delikatnie z wcześniej przygotowanym ciastem. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 9 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Banany obieramy, kroimy w plasterki, mieszamy w misce z sokiem z cytryny i przekładamy na ostudzony biszkopt. Na wierzchu rozsmarowujemy masę toffi, którą posypujemy połową czekolady startej na tarce o dużych oczkach. Śmietanę ubijamy na sztywno i dekorujemy nią ciasto. Posypujemy pozostałą czekoladą i chłodzimy przez minimum 6 godzin.
Smacznego!
tasia89