Biszkopt (do tortu i nie tylko).doc

(88 KB) Pobierz

Biszkopt (do tortu i nie tylko)

Biszkopt (do tortu i nie tylko)

Biszkopt, który jest doskonałą bazą do tortów i innych ciast przekładanych. Miał być niezawodny i taki jest. Z przepisu Kamili.

 

Składniki:

·                      3 jajka

·                      3 łyżki mąki pszennej

·                      3 łyżki mąki ziemniaczanej

·                      6 łyżek cukru

·                      1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

·                       

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Biszkopt z 3 jajek piekłam w formie o średnicy 21 cm; nadaje się do przekrojenia na 2 normalne lub 3 cienkie krążki. Tak naprawdę zasada jest prosta: na każde jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżki cukru. To jest podstawa sukcesu.

Smacznego :)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin