geografia nr1.txt

(2 KB) Pobierz
ROLNICTWO  jeden z działów gospodarki, którego głównym zadaniem jest dostarczenie płodów rolnych
. Rolnictwo uzyskuje produkty rolinne i zwierzęce dzięki uprawie roli i rolin oraz chowu i hodowli zwierzšt.
FUNKCJE ROLNICTWA- ekonomiczna, społeczna, i przestrzenna PLONY- stanowiš przeciętnš iloć płodów rolnych
 uzyskanych z jednostki powierchni 1ha  ZBIORY- całkowita iloć zebranego ziempłodu zazwyczaj podawana w kg lub tonach 
ROLNICTWO WYSOKOTOWAROWE- uzyskiwane zbiory  przekraczajš zapotzrebowanie na zywnoć w danym obszarze  SAMOZAOPATRZENIOWE- 
charakterystyczne dla  rolnictwa tradycyjnego nastawione na uprawę różnych gatunków rolin CZYNNIKI PRZYRODNICZE-
 a) rzeżba terenu b) warunki  klimatyczne c) warunki wodne d)warunki glebowe  CZYNNIKI POZAPRZYRODNICZE- 
a) polityka rolna państwa b) wykrztałcenie  rolników c) degradacja rodowiska ROSLINY a)PRZEMYSŁOWE- oleiste, włókniste, cukrodajne,
 kauczukodajne ŻYWIENIOWE-zboża, stršczkowe, okopowe,  warzywa i owoce PASTEWNE-motylkowe, korzeniowe, trawy i zioła UZYWKI-
 kawa, kakao, chmiel, tytoń CHÓW ZWIERZĽT- największe znaczenie majš trzoda chlewna, bydło, drób CHÓW EXTENSYWNY- wypas na
 pastwiskach na swieżywm powietrzu CHÓW INTENSYWNY- odbywa się w pomieszczeniach i jest wysoko zmechanizowany
 i zautomatyzowany. LAS- zbiorowisko rolin z dominacjš drzew, w zależnoci od warunków 
klimatycznych mogš występować w nim przewarzać drzewa iglaste lub liciaste.  LESISTOĆ- procentowy udział
 lasów w ogólnej powierzchni obszaru FUNKCJE LASÓW- a) przyrodnicze-produkuja tlen do zycia  b)ochronne-regulujš
 stosunki  wodne w glebie, zapobiegaja  powstawaniu osuwisk  c)gospodarcze-stanowiš ródło paliwa,  budulca i surowca 
przemysłowego GŁOWNI PRODUCENCI DREWNA- USA, indie,  chiny, brazylia, rosja, kanada. RYBOŁÓSTWO- działalnoc
 zwišzana z morzem i jego wodami, polegajšca na produkcji i przetwórstwie oraz konsumpcji dóbr i usług które łšcza
się z gospodarkš morskš RYBACTWO- poławianie organizmów wyhodowanych przez człowieka 
AKWAKULTURA- hodowla ryb i innych organizmów wodnych MIKROKULTURA- odbywajaca się w przybrzeżnych wodach PRZYCZYNY
 PROBLEMÓW ZYWNOCIOWYCH WSPÓŁNCZESNEGO WIATA-konflikty zbrojne, klęski, katastrofy zywiowłowe, utrudnienienia
 w handlu zywnociš, zmniejszenie się onszarów
 rolniczych ROZWIĽZANIE PROBLEMÓW ZYWNOCIOWYCH-ograniczenie przyrostu naturalnego, zwiększenie produktywnoci roslin
 GMO, pomoc krajš słabo rozwiniętym w ogólnym
 rozwoju gospodarczym
Zgłoś jeśli naruszono regulamin