Wegańskie bezglutenowe babeczki jaglane z gruszkami
Przepis na babeczki jaglane znalazłam dawno temu w książce "Przemytnicy marchwi, grochu, soczewicy". Uznałam go jednak za zbyt czasochłonny, książkę odłożyłam na półkę i o babeczkach zapomniałam. Na szczęście szukając ostatnio kolejnego sposobu na ostateczne pożegnanie się z pszenicą w diecie, ponownie odkryłam jaglane babeczki. Przepis oczywiście przerobiłam, zweganizowałam, wzbogaciłam w gruszki i wyczarowałam w końcu pyszne, wręcz kremowe babeczki bez grama pszenicy, bez grama cukru! Zupełnie nie wiem dlaczego wydawały mi się wtedy takie czasochłonne, kasza jaglana gotuje się przecież migiem, potem już tylko blender w ruch i gotowe:)
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
3,5 szklanki mleka(u mnie sojowe niesłodzone)
250 ml mleczka kokosowego
czubata łyżka oleju kokosowego
łyżeczka cynamonu
15 daktyli
laska wanilii
3 łyżki musu gruszkowego
2 gruszki
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem (1,5 szklanki) i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. W drugim garnku (najlepiej z grubym dnem) gotujemy 2 szklanki mleka z dodatkiem przypraw i daktyli. Po około 10 minutach odstawiamy do przestygnięcia. Z mleka wyjmujemy wanilię, dodajemy kaszę, mleko kokosowe, olej kokosowy i mus gruszkowy, całość miksujemy na gładką masę przypominającą budyń. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jaglany budyń nakładamy do foremek, na wierzchu każdej z nich układamy kilka kawałków gruszki. Babeczki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
baasioolek