Ryby z grilla.pdf

(1168 KB) Pobierz
10
przepisów
na
Przepisy zebrane przez: smaker
1351859368.038.png 1351859368.039.png 1351859368.040.png
Spis treści:
Okoń morski (brancin) z sałatką ziemniaczaną. ............................................................................. 2
Dorada z faszerowanymi pieczarkami i warzywami z grilla. ......................................................... 4
Pstrąg z grilla z sosem sojowym i masłem ..................................................................................... 7
ryba z grilla po meksykansku ............................................................................................................ 8
Szczupak na grillu ................................................................................................................................ 9
Łosoś z grilla ....................................................................................................................................... 10
Cytrynowy łosoś (może być z grilla) ............................................................................................... 11
Rybka z grilla ...................................................................................................................................... 12
Grilowana makrela ............................................................................................................................. 13
Pstrąg z grilla z masłem czosnkowo - pietruszkowym. ............................................................... 14
1351859368.041.png
Autor: Wiech_K
Przepisów: 231 Ocena: 1820
3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Składniki:
okoń morski - po jednym na osobę
czosnek - 3 - 4 ząbki
oliwa z oliwek - 5 - 6 łyżek
ziemniaki sałatkowe - ok. 3/4 kg
cebula biała - 1 duża
cukinia - 1 średnia (może być duże,
soczyste jabłko)
Ocet jabłkowy - 2 - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Ponieważ danie pochodzi z wyspy Rab, wyjaśnię może przy okazji, że podobnie jak Istria, okolice
i wyspy zatoki Kvarner były przez długi czas pod panowaniem Weneckim, Włoskim i CK Austrii.
Stąd też duże wpływy kuchni zarówno włoskiej jak i austro-węgierskiej. Można tu zjeść
makarony pod różną postacią, pizze i gulasze. Popularna jest również austriacka „kartofelsalad”
– salata od krumpira.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach (tak, aby się nie rozpadły) i obierz jeszcze ciepłe. Pokrój w
kostkę. Przełóż do miski i skrop obficie octem jabłkowym. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
1
Cebulę pokrój w drobną kostkę, cukinię w trochę grubszą. Wymieszaj z ziemniakami. Dodaj
oliwę, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i wstaw do lodówki na minimum godzinę
2
Strona 2
1351859368.001.png 1351859368.002.png 1351859368.003.png
 
1351859368.004.png 1351859368.005.png
 
1351859368.006.png 1351859368.007.png 1351859368.008.png 1351859368.009.png 1351859368.010.png 1351859368.011.png 1351859368.012.png 1351859368.013.png 1351859368.014.png 1351859368.015.png 1351859368.016.png
Spraw ryby – rozkrój brzuch od ogona do skrzeli i
wyciągnij wnętrzności. Umyj ryby dokładnie i zeskrob łuski. Osusz na papierowym ręczniku –
wnętrze również.
Czosnek rozgnieć, posiekaj drobno i rozetrzyj z solą i odrobiną oliwy. Natrzyj rybę tą pastą od
środka.
Grzbiety ryb ponacinaj ukośnie, oprósz solą i pieprzem, natrzyj oliwą i odstaw do lodówki.
3
Tak przygotowane ryby najlepiej piec na grillu, ale nie mam tu dostępu do grilla – więc upiekę
na patelni, na niewielkiej ilości oliwy.
Upieczoną rybę podawaj z sałatką ziemniaczaną.
4
Twoje notatki do przepisu:
Strona 3
1351859368.017.png 1351859368.018.png 1351859368.019.png 1351859368.020.png 1351859368.021.png 1351859368.022.png 1351859368.023.png
Autor: Wiech_K
Przepisów: 231 Ocena: 1820
3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Składniki:
4 dorady (lub inne ryby)
Bakłażan - nieduży
cukinia - nieduża
pomidory - 2 duże, jeden mały
pieczarki - 8 dużych
czosnek - 1 ząbek
papryka czerwona - jeden strąk
pieprz, sól, przyprawa włoska
sos do sałatek - najlepiej tzatziki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
masło czosnkowo - pietruszkowe - 4
łyżeczki
Sposób przygotowania:
Ryby umyj, dokładnie osusz. Natnij ukośnie ostrym nożem grzbiet z obu stron. Włóż do środka
każdej ryby po łyżeczce masła czosnkowego, posmaruj dobrze oliwą i zawiń w folię aluminiową.
Włóż na minimum pół godziny do lodówki.
1
Bakłażana pokrój w plastry, posyp obficie solą i zostaw na sicie aż puszczą sok (ok. 40 minut).
Z pieczarek usuń trzonki i pokrój je w cienkie plasterki. Kapelusze odłóż.
Z cukinii wykrój 4 cienkie (1/2 cm) plastry i posiekaj je w drobną kostkę.
Resztę cukinii pokrój na skośne, 1 cm plastry.
Mniejszego pomidora sparz i obierz ze skóry.
2
Strona 4
1351859368.024.png
 
1351859368.025.png 1351859368.026.png 1351859368.027.png
 
1351859368.028.png 1351859368.029.png 1351859368.030.png 1351859368.031.png 1351859368.032.png 1351859368.033.png 1351859368.034.png 1351859368.035.png 1351859368.036.png 1351859368.037.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin