Zapiekank96 przepisów.pdf

(1223 KB) Pobierz
96
przepisów
na
Przepisy zebrane przez: smaker
1363816735.043.png 1363816735.044.png 1363816735.045.png
Spis treści:
Zapiekanka ............................................................................................................................................ 2
Zapiekanka ziemniaczana z bobem .................................................................................................. 3
makaronowe cudo ;) ............................................................................................................................ 4
zapiekanka kalafiorowo- brokulowa ................................................................................................. 5
zapiekanka makaronowa z wędzonką i szpinakiem ....................................................................... 6
Gołąbki w formie zapiekanki .............................................................................................................. 7
zapiekanka śniadaniowa ..................................................................................................................... 8
Zapiekanka z kaszy perłowej i porów ............................................................................................... 9
Zapiekanka ziemniaczana ................................................................................................................ 10
Zapiekany ryż z warzywami ............................................................................................................. 11
Zapiekanka szpinakowa .................................................................................................................... 12
Słodka zapiekanka z kaszy jaglanej . ............................................................................................... 13
zapiekanka ryżowo warzywna pod beszamelem .......................................................................... 14
zapiekanka z patelni ......................................................................................................................... 16
Zapiekanka mix z beszamelem ........................................................................................................ 17
Zapiekanka gołąbkowa ..................................................................................................................... 18
zielona zapiekanka ............................................................................................................................ 19
Zapiekanka z tuńczykiem ................................................................................................................. 20
zapiekanka makaronowa ze szpinakiem ........................................................................................ 21
Zapiekanka z brokułami ................................................................................................................... 22
1363816735.046.png
Autor: MEGI110278
Przepisów: 165 Ocena: 1681
5-6 os.
> 60 min średnie przystępne
Składniki:
schab ok 1 kg
wędzony surowy boczek (kilka plasterków)
kabanoski wieprzowe (kilka szt)
cukinia 2 szt
8 dużych ziemniaków
1 średni por
ser żółty ok 25 dkg
sól,pieprz
szkl wody
4 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
Sposób przygotowania:
Schab rozbijam,kroję każdy kotlet na 4,przyprawiam solą i pieprzem.Do 1/2 szkl wody dodaję 4
łyżki oleju i musztardę.Polewam "sosem" mięso i odstawiam do lodówki.Ziemniaki obgotowuję
w skórkach 15 min.Po przestudzeniu obieram i kroję w grube plastry.W naczyniu żaroodpornym
układam warstwami...ziemniaki,pokrojony boczek,schab i
kabananoski...ziemniaki,boczek,schab,kabanaoski...na wierzch kładę posiekany por i pokrojoną
w kostkę cukinie.Każdą warstwę ziemniaków lekko posypuję solą i pieprzem.Przed włożeniem
do nagrzanego piekarnika (180) dolewam 1/2 szkl wody.Nastawiam czas pieczenia na 1 godz.Ok
20 min przed końcem posypuję wszystko startym serem.
1
Często wykorzystuję ziemniaki pozostałe z obiadu... Do zapiekanki robię sos czosnkowy
(śmietana+majonez+czosnek+koperek),sos ostry (pastę pomidorowa+posiekana papryka i
cebula+szczypta chili),sos tatarski(majonez+starte konserwowe ogórki i pieczarki)
2
SMACZNEGO
3
Twoje notatki do przepisu:
Strona 2
1363816735.001.png 1363816735.002.png 1363816735.003.png
 
1363816735.004.png 1363816735.005.png
 
1363816735.006.png 1363816735.007.png 1363816735.008.png 1363816735.009.png 1363816735.010.png 1363816735.011.png 1363816735.012.png 1363816735.013.png 1363816735.014.png
Autor: wiola1100
Przepisów: 129 Ocena: 3000
5-6 os.
> 60 min średnie przystępne
Składniki:
ziemniaki młode, 1,2 kg.
bób, pół kilograma
szynka albo kiełbaska, 30 dag.
cebula, 2 sztuki
czosnek, główka
Ser biały, 20 dag.
serek fromage z czosnkiem, 1 sztuka
jajka, 4 sztuki
koperek, pęczek
przyprawa tzatziki, 1-2 łyżka
sól ,pieprz, do smaku
kwaśna śmietana 18-stka, mały kubek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszorować szczoteczką i ugotować,bób zalać wodą posolić dodać kilka gałązek
koperku i i 3 pokrojone ząbki czosku i ugotować.Cebulę i szynkę pokroić w kostkę i delikatnie
podsmażyć dodając 3-4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę,doprawić solą i
pieprzem.Naczynie żaroodporne posmarować masłem na dno poukładać ziemniaki pokrojone
w grube platry na to obrany bób,szynkę z cebulką i wszystko zalać zalewą serową,zapiekać w
200 stopniach ok.25-30 minut.Życzę smacznego.
1
zalewa serowa:jajka roztrzepać ruzgą dodać obydwa sery,śmietanę i wszystko razem połaczyć
energicznie mieszając,dodać resztę pokrojonego koperku i przyprawę tzatziki.
2
Twoje notatki do przepisu:
Strona 3
1363816735.015.png 1363816735.016.png 1363816735.017.png
 
1363816735.018.png 1363816735.019.png
 
1363816735.020.png 1363816735.021.png 1363816735.022.png 1363816735.023.png 1363816735.024.png 1363816735.025.png 1363816735.026.png 1363816735.027.png 1363816735.028.png
Autor: anetaa26
Przepisów: 161 Ocena: 1526
1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Składniki:
120 g makaronu
300 g pieczarek
200 g mieszanych warzyw (u mnie
mrozonka: groszek, marchew, fasolka,
papryka)
1 duza cebula
3 zabki czosnku
6 grubszych plastrow szynki drobiowej
1,5 szklanki mleka
2 duze jajka
peczek koperku
przyprawy: sol, pieprz, mielona slodka
papryka
1 lyzeczka oleju
Sposób przygotowania:
Makaron ugotowac w osolonej wodzie al dente. Przelac go zimna woda, odcedzic i zostawic do
wystygniecia.
1
Pieczarki pokroic w plasterki, cebule posiekac. Do duzej patelni (lub woka) wlac odrobine wody,
wlozyc pieczarki, zmiazdzony czosnek i cebule, i dusic na wolnym ogniu ok 5 minut. Po tym
czasie dodac zamrozone warzywa i dusic razem na wolnym ogniu, az warzywa beda prawie
miekkie. Wystudzic, do zimnych dodac odcedzony makaron i pokrojona w paseczki szynke,
dobrze wymieszac.
Naczynie zaroodporne posmarowac olejem, wylozyc do niego makaron z dodatkami.
Jajka ubic z przyprawami, dodac mleko i posiekany koperek, dobrze wymieszac. Masa jajeczna
przelac makaron. Piec do zrumienienia ok 40 minut- najpierw 15 minut w 180 stopniach, potem
zmniejszyc temperature do 150 stopni.
Twoje notatki do przepisu:
Strona 4
1363816735.029.png 1363816735.030.png 1363816735.031.png
 
1363816735.032.png 1363816735.033.png 1363816735.034.png 1363816735.035.png 1363816735.036.png 1363816735.037.png 1363816735.038.png 1363816735.039.png 1363816735.040.png 1363816735.041.png 1363816735.042.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin