Babeczki nadziewane masą serową.doc

(6 KB) Pobierz
Babeczki nadziewane mas¹ serow¹

Babeczki nadziewane masą serową

 

Składniki na 8 porcji:

ciasto:

2 szklanki mąki

15 dag masła

4 żółtka

pół łeczki proszku do pieczenia

farsz:

8 jaj

3 dag masła

10 dag ostrego żółtego sera

czek szczypiorku

Jarzynka WINIARY

pieprz

uszcz i bułka tarta do foremek

 

Z podanych składników zagnieć ciasto i na godzinę wstaw do lodówki. 7 jaj ugotuj na twardo i obierz. Teraz umyj i osusz szczypiorek. Jaja i szczypiorek drobno posiekaj, a następnie zetrzyj na tarce ser i wsyp go do miseczki. Dodaj posiekane jaja, szczypiorek i roztopione masło. Ostatnie, surowe jajo rozbełtaj, połącz z masą i wszystko razem przypraw do smaku.

 

Ciasto wyjmij z lodówki, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je rozwałkuj, na środku połóż łeczkę farszu i dokładnie zlep brzegi (jak w pączkach).

 

Foremki do babeczek nasmaruj tłuszczem i obsyp buł tartą, umieść w nich kulki ciasta miejscami zlepienia do spodu. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na 20 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin