Pasztet jarski.doc

(22 KB) Pobierz

Pasztet jarski

50 dag selera, 25 dag białej kapusty, 25 dag fasoli lub grochu, 10 dag ryżu, 5 dag orzechów, 2 cebule, 4 jaja, duży ziemniak, 5 dag masła, 4 łyżki oleju, przyprawy (sól, pieprz, majeranek)

Fasolę lub groch opłukać, zalać wrzątkiem i moczyć 2 godziny, po czym ugotować do miękkości w świeżej wodzie. Odcedzić, prze trzeć przez sitko lub zmiksować, dodać zmielone orzechy. Ziemniak i seler umyć, obrać, ugotować i od cedzić. Osobno ugotować kapustę i odcisnąć. Cebulę usmażyć na oleju na złoty kolor. Ugotowany na sypko ryż i warzywa zemleć, dodać fasolę z orzechami, żółtka, pianę ubitą z białek i przyprawy, starannie wymieszać. Włożyć masę do brytfanny wysmarowanej masłem i posyp tartą bułką, upiec na rumiano.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin