Serdelki w cebulowym sosie.doc

(23 KB) Pobierz
Serdelki w cebulowym sosie

Serdelki w cebulowym sosie

 

Składniki na 4 porcje:

40 dag serdelków

łyżka oleju

sos:

2 cebule

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

szklanka Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

łyżeczka nasion kopru

2 łyżki musztardy

sok z cytryny

sól

biały pieprz

 

Cebule obierz i umyj. Czosnek obierz i razem z cebulą pokrój w drobną kostkę, potem podsmaż chwilę na rozgrzanym oleju.

 

Podsmażoną cebulę i czosnek zalej bulionem. Gotuj około 10 minut, dopraw nasionami kopru, musztardą, solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Serdelki podsmaż na rozgrzanym oleju i włóż do sosu. Zagotuj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku. Podawaj z sosem i pieczywem lub ziemniakami.

 

Uwaga: sos cebulowy możesz zastąpić pomidorowym lub beszamelowym. W podobny sposób (zamiast serdelków) możesz też przyrządzić kiełbasę. Będzie smaczniejsza, jeśli przed podsmażeniem pokroisz ją w niezbyt cienkie plasterki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin