Parówki zapiekane z serem i pomidorami.doc

(23 KB) Pobierz
Parówki zapiekane z serem i pomidorami

Parówki zapiekane z serem i pomidorami

 

Składniki:

parówki (8 sztuk)

8 cienkich plastrów żółtego sera (gouda, ementaler)

pół szklanki gęstej śmietany 22-proc.

łyżka masła

1-2 łyżeczki musztardy

4 pomidory

sól

pieprz

ponadto:

bagietka i zielona sałata mieszana

 

Włącz piekarnik i poczekaj, aż nagrzeje się do temperatury 220°C. Jednocześnie każdą parówkę po zdjęciu osłonki owiń plastrem żółtego sera i włóż do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.

 

W kubeczku wymieszaj śmietanę z musztardą, solą i pieprzem, zalej nią parówkowe roladki i wstaw je na 10 minut na górną półkę piekarnika. W tym czasie sparz pomidory i po zdjęciu skórki przekrój je na połówki.

 

Wyjmij z piekarnika lekko podpieczone roladki, na każdej umieść połówkę pomidora i ponownie wstaw je do piekarnika na 10 minut, co Ci daje czas na przygotowanie zielonej sałaty mieszanej.

 

Uwaga! Parówki można zastąpić zrolowanymi plasterkami szynki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin