Parówki w glazurze śliwkowej.doc

(23 KB) Pobierz
Parówki w glazurze śliwkowej

Parówki w glazurze śliwkowej

 

Składniki:

parówki (10 sztuk)

olej do natłuszczenia blachy

glazura:

pół szklanki powideł śliwkowych

2 łyżki soku z pomarańczy

1/4 łyżeczki cynamonu

po szczypcie sproszkowanego imbiru i zmielonych goździków

 

Na początku przygotuj glazurę: w garnuszku podgrzej powidła śliwkowe, a jeśli trzeba, przetrzyj je przez sitko. Następnie dodaj sok z pomarańczy, cynamon, imbir i goździki, całość dokładnie wymieszaj.

 

Z parówek zdejmij osłonki i odetnij końce. Każdą parówkę przekrój na pół, a końce natnij na krzyż. Na lekko natłuszczonej olejem blasze ułóż parówki i podpiecz w rozgrzanym piekarniku, aż będą rumiane, a końce się rozejdą. Wtedy posmaruj je glazurą i piecz dalej, dopóki nie staną się brązowe i błyszczące.

 

W czasie pieczenia parówki kilkakrotnie odwracaj i smaruj glazurą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin