Górniczy garnuszek
Śląska zapiekanka
Składniki:
po 40 dag zrazówki wołowej i polędwiczek wieprzowych
2 łyżki smalcu
8 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
50 dag zielonej fasolki szparagowej
2 twarde kwaszone ogórki
2 szklanki Rosołu wołowego WINIARY w kostce
2 łyżki mąki
sól, pieprz
łyżka masła
Umytą i osuszoną wołowinę pokrój na cztery zrazy i podobnie na cztery kawałki podziel polędwiczki wieprzowe. Zrazy posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, obsmaż na rozgrzanym smalcu i w rondelku - skropione rosołem - uduś do miękkości.
Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i potnij na kawałki. W rondlu stop łyżkę masła, dodaj łyżkę mąki, zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją rosołem i podgrzewaj - mieszając - a gdy sos zgęstnieje, dopraw go solą i pieprzem.
Teraz włóż pokrojone w plasterki ogórki i fasolkę szparagową, całość przez chwilę podduś i wymieszaj. Do czterech niewielkich żaroodpornych naczyń powkładaj warstwami: obrane, pokrojone na dość grube plastry ziemniaki, po zrazie wołowym i wieprzowym, następnie pozalewaj je fasolką w sosie i sosem spod duszenia zrazów i wstaw na 10-12 minut do nagrzanego piekarnika. Podawaj w naczyniach do zapiekania.
jabolek67