Górniczy garnuszek.doc

(24 KB) Pobierz
Górniczy garnuszek

Górniczy garnuszek

Śląska zapiekanka

 

Składniki:

po 40 dag zrazówki wołowej i polędwiczek wieprzowych

2 łyżki smalcu

8 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach

50 dag zielonej fasolki szparagowej

2 twarde kwaszone ogórki

2 szklanki Rosołu wołowego WINIARY w kostce

2 łyżki mąki

sól, pieprz

łyżka masła

 

Umytą i osuszoną wołowinę pokrój na cztery zrazy i podobnie na cztery kawałki podziel polędwiczki wieprzowe. Zrazy posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, obsmaż na rozgrzanym smalcu i w rondelku - skropione rosołem - uduś do miękkości.

 

Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i potnij na kawałki. W rondlu stop łyżkę masła, dodaj łyżkę mąki, zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją rosołem i podgrzewaj - mieszając - a gdy sos zgęstnieje, dopraw go solą i pieprzem.

 

Teraz włóż pokrojone w plasterki ogórki i fasolkę szparagową, całość przez chwilę podduś i wymieszaj. Do czterech niewielkich żaroodpornych naczyń powkładaj warstwami: obrane, pokrojone na dość grube plastry ziemniaki, po zrazie wołowym i wieprzowym, następnie pozalewaj je fasolką w sosie i sosem spod duszenia zrazów i wstaw na 10-12 minut do nagrzanego piekarnika. Podawaj w naczyniach do zapiekania.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin