248_751101_garmazer.doc

(240 KB) Pobierz
Przykład: standard kompetencji zawodowych – zawód Młynarz



Garmażer

(751101)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicy

 


Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich

Publikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbioru krajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przez
pracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1

 

 

 

Krajowy standard kompetencji zawodowych

Garmażer (751101)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013

 

Kopiowanie i rozpowszechnianie może być dokonane za podaniem źródła

 

 

 

 

 

 

ISBN               978-83-7951-000-9 (całość)

ISBN              978-83-7951-248-5 (248)

 

Nakład 1000 egz.

 

Publikacja bezpłatna

 



Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich

00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99

e-mail: sekretariat@crzl.gov.pl    http://www.crzl.gov.pl

 





Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego

26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65

 

e-mail: instytut@itee.radom.pl                  http://www.itee.radom.pl

 

Spis treści

1.              Dane identyfikacyjne zawodu                             4

1.1.               Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfikacjach                            4

1.2.               Notka metodologiczna i autorzy                            4

2.              Opis zawodu                            6

2.1.               Synteza zawodu                             6

2.2.               Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary występowania zawodu                             6

2.3.               Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)                             6

2.4.               Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu                             7

2.5.               Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie                            7

2.6.               Możliwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji                            8

2.7.               Zadania zawodowe                            8

2.8.               Wykaz kompetencji zawodowych                            8

2.9.               Relacje między kompetencjami zawodowymi a poziomem kwalifikacji w ERK/PRK                            9

3.              Opis kompetencji zawodowych                             10

3.1.               Składowanie surowców, półproduktów, dodatków, materiałów pomocniczych i garmażeryjnych wyrobów gotowych Kz1                            10

3.2.               Wykonywanie garmażeryjnego procesu technologicznego zgodnie z instrukcjami technologicznymi Kz2                             11

3.3.               Kompetencje społeczne KzS                             12

4.              Profil kompetencji kluczowych                            13

5.              Słownik                            14

 

 

 

 

1. Dane identyfikacyjne zawodu

1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu
w klasyfikacjach

Według Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy (KZiS 2010):

751101 Garmażer

Grupa wielka 7 – „Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicy” (w Międzynarodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – poziom 3).

Grupa elementarna 7511 – Masarze, robotnicy w przetwórstwie ryb i pokrewni (w Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie 7511 Butchers, Fishmongers and Related Food Preparers).

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):

Sekcja C. Przetwórstwo przemysłowe, Dział 10. Produkcja artykułów spożywczych, Grupa 10.7. Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych, Klasa 10.73. Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych, Podklasa 10.73.Z. Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych.

1.2. Notka metodologiczna i autorzy

Opis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie: analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz głównie wyników badań analitycznych na 15 stanowiskach pracy w 5 przedsiębiorstwach (małe − 2, mikro − 3, w tym produkcyjne − 2, produkcyjno-handlowe − 1, inne − 2), przeprowadzonych w lutym 2013 r.

Zespół Ekspercki:

·       Anna Kołodziejczyk – Mała Gastronomia „Sam Smak” w Radomiu,

·       Izabela Walkiewicz – P.P.H. „Smakosz” Mariusz Orłowski w Radomiu,

·       Janina Figura – były właściciel firmy gastronomicznej w Wielogórze,

·       Jarosław Sitek – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB w Radomiu.

 

 

 

Ewaluatorzy:

·       Małgorzata Senator – były pracownik przedsiębiorstwa usługowego branży gastronomicznej w Radomiu,

·       Teresa Korona – były pracownik PSS Społem w Kielcach.

Recenzenci:

·       Zbigniew Nowocień – były pracownik WPT – Radom Tourist w Radomiu,

·       Małgorzata Miedzińska – Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

Komisja Branżowa (zatwierdzająca):

·       Artur Stachura (przewodniczący) – Związek Rzemiosła Polskiego w Warszawie,

·       Wojciech Jabłoński – Związek Pracodawców Warszawy i Mazowsza w Warszawie,

·       Norbert Brożek – Forum Związków Zawodowych w Warszawie.

Data zatwierdzenia:

·       25.09.2013 r.


2. Opis zawodu

2.1. Synteza zawodu

Garmażer przygotowuje półprodukty, wykonuje wyroby garmażeryjne z surowców i półproduktów ręcznie lub z zastosowaniem maszyn i urządzeń, wykonuje obróbkę wstępną i cieplną w zależności od potrzeb technologicznych.

2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania,
obszary występowania zawodu

Garmażer jest zawodem branży spożywczej o charakterze produkcyjnym. Celem pracy garmażera jest produkcja półproduktów i wyrobów garmażeryjnych. Garmażer przyjmuje surowce, półprodukty, dodatki i materiały pomocnicze, przygotowuje je do przerobu, poddaje mechanicznemu lub ręcznemu rozdrobnieniu i obróbce termicznej. Sporządza różnymi technikami i metodami wyroby garmażeryjne, sortuje, kwalifikuje je według jakości, a następnie pakuje. Obowiązkiem garmażera jest stosowanie zasad technologicznych i przestrzeganie norm jakościowych, w tym dokonywanie oceny organoleptycznej. Garmażer jest odpowiedzialny za właściwe wykorzystanie surowców, wytworzenie wyrobów bezpiecznych dla zdrowia oraz za prawidłowe użytkowanie urządzeń produkcyjnych i właściwe oznakowanie produktów na opakowaniach. Do jego zadań należy również segregowanie odpadów poprodukcyjnych.

2.3. Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny
i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)

Miejscem pracy garmażera jest zakład gastronomiczny i garmażeryjny, który może być podzielony na działy produkcyjne. W niektórych działach mogą występować zagrożenia dla zdrowia spowodowane uciążliwymi warunkami pracy, np. hałas, wysoka temperatura, zapylenie, duża wilgotność. Z tego względu szczególnie ważne jest planowanie i organizowanie procesów technologicznych zgodnie z wymaganiami sanitarno-higienicznymi, w tym Systemów Dobrej Praktyki Higienicznej GHP, Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP, Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP), zasadami i przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ergonomii, przepisami przeciwpożarowymi i ochrony środowiska. Praca garmażera może przebiegać w systemie jedno-, dwu- lub trzyzmianowym w zależności od potrzeb zakładu. W zakładach garmażeryjnych garmażer obsługuje kotły warzelne, wilk, kutry, mieszarki do surowców, wałkownice do ciasta, maszyny do wyrabiania ciasta, taśmy produkcyjne oraz maszyny do pakowania. Wykonuje pracę samodzielnie lub w zespole. Pracę garmażera charakteryzują stałe czynności, jednak ze względu na zmienność asortymentu i surowców trzeba odpowiednio zmieniać parametry procesu technologicznego.

2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne,
w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu

Wykonywanie zawodu garmażera wymaga umiejętności manualnych oraz umiejętności oceny organoleptycznej surowców, półproduktów, dodatków i wyrobów garmażeryjnych. Garmażer powinien mieć dobry wzrok, odróżniać barwy, mieć dobry węch i sprawny zmysł dotyku. Jest to praca trudna fizycznie, dlatego wymagana jest dobra kondycja fizyczna. Sprawność narządu słuchu umożliwia ocenę pracy maszyn. Bardzo ważna jest zdolność koncentracji i podzielność uwagi. Garmażer powinien charakteryzować się dokładnością, odpowiedzialnością oraz dbałością o porządek. Powinien być sprawny manualnie oraz posiadać umiejętność pracy w zespole. Garmażer powinien mieć aktualną książeczkę do celów sanitarno-epidemiologicznych. Przeciwwskazaniem do wykonywania zawodu garmażera są choroby skóry (dłoni), wady kręgosłupa, żylaki, choroby zakaźne, wrodzone lub nabyte (salmonella, żółtaczka), wady węchu, wzroku, słuchu.

2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia
pracy w zawodzie

Zawód garmażera można uzyskać na drodze kształcenia rzemieślniczego, a...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin