Przepis na mini pączki z maszynki.docx

(211 KB) Pobierz

Przepis na mini pączki z maszynki

2

Submitted by admin_mfl on Thu, 02/27/2014 - 09:19

http://mumsfromlondon.com/sites/default/files/styles/article_image_full_node/public/field/image/red-mini-donut-maker-machine-kitchen-appliance.jpg?itok=AOMUXRov

Nareszcie mamy tłusty czwartek czyli tradycyjne odstąpienie od diety. Dzisiaj można jeść dużo i tłusto. Anglicy mają swój dzień naleśnika, a my zapraszamy na pączki i faworki.

Kiedy przyjechałam do Anglii osiem lat temu, nie było tutaj tylu polskich piekarni co teraz. W taki dzień, jak dzisiaj mogłam jedynie  popatrzeć na zdjęcia polskich pączków, które przysyłali mi znajomi. Co by nie mówić, polski pączek jest wyjątkowy i nie ma różnicy, czy jest tylko posypany cukrem pudrem czy polany lukrem.  Jest po prostu pyszny. To samo można powiedzieć o faworkach, zwanych również chrustem.

Ponieważ nie umiem piec ani pączków ani faworków, skusiłam się na zakup angielskiego wynalazku pod tytułem: maszynka do pieczenia mini pączków. I muszę powiedzieć, że choć daleko im do smaku pączka znad Wisły, to moja rodzina bardzo polubiła tę sprytną maszynkę. Stała się ona też stałym elementem przyjęć w naszym domu. Stawiam ją po prostu na stole i przy gościach smażę pączusie, które pachną wspaniale i są gotowe po dwóch minutach. Zaletą tych pączków jest niewątpliwe sposób ich przyrządzania: pieczenie, a nie smażenie. Wadą jest dziurka: nie mogą być z dżemem w środku, ale i na to znalazłam sposób. Smaruję je polewą czekoladową lub po prostu dżemem.

 

http://4.bp.blogspot.com/-JAD2Y_k_Yrw/TzzYYx-djhI/AAAAAAAAAng/hSOf6DxigSA/s320/011.JPG

Moje mini pączusie :)

 

http://3.bp.blogspot.com/-jhkS-UirDto/TzzYgnJFnQI/AAAAAAAAAno/CaXjrZgSRkY/s320/003.JPG

 

 

Przepis na pączki z maszynki:

1 filiżanka mąki

½ filiżanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajo

½ filiżanki mleka

½ łyżeczki zapachu waniliowego

4 łyżki oleju

Plus pędzelek i olej do smarowania powierzchni maszynki do pieczenia.

 

Wszystkie składniki mieszamy w mikserze na gładką masę. Rozgrzewamy maszynkę i wypełniamy otwory ciastem. Ja robię to łyżką. Przykrywamy pokrywkę maszynki i czekamy około dwóch minut. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy z otworków. Robię to przy pomocy dwóch wykałaczek, którymi podważam pączka. Ciepłe pączusie posypuję cukrem pudrem lub smaruję polewą czekoladową.

 

http://3.bp.blogspot.com/-X_suLEB95QU/TzzYsbSmetI/AAAAAAAAAnw/9TIAebUVetg/s320/red-mini-donut-maker-machine-kitchen-appliance.jpg

 

http://3.bp.blogspot.com/-fkxdMXU4nHQ/TzzY2sXf_0I/AAAAAAAAAn4/Er3CMXJ6JJk/s320/Mini-Donut-Maker-Machine-Idea.jpg

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin