Metabolizm glukozy.pdf

(386 KB) Pobierz
PRACA ORYGINALNA
ISSN 16408497
Elisabeth Krampl, Nikolaos A. Kametas, Peter Nowotny, Michael Roden,
Kypros H. Nicolaides
Metabolizm glukozy u kobiet w ci¹¿y
zamieszkuj¹cych na du¿ych wysokociach
nad poziomem morza
Glucose metabolism in pregnancy at high altitude
STRESZCZENIE
WSTÊP. Celem badania by³a ocena wra¿liwoci na
insulinê oraz funkcji komórek b zwi¹zanych z ni¿sz¹
glikemi¹ na czczo u kobiet ciê¿arnych przebywaj¹-
cych na du¿ych wysokociach w porównaniu z ciê-
¿arnymi mieszkaj¹cymi na poziomie morza.
MATERIA£ I METODY. W badaniu uczestniczy³o 215 ko-
biet w 842 tygodniu ci¹¿y, mieszkaj¹cych w Peru.
Rekrutacjê przeprowadzono w miejscowociach Cer-
ro de Pasco, która znajduje siê 4370 m (14 340 stóp)
nad poziomem morza, oraz w Limie, le¿¹cej na wy-
sokoci poziomu morza. Grupê kontroln¹ stanowi³y
53 kobiety, które nie by³y w ci¹¿y (22 w Cerro de
Pasco i 31 w Limie). Glikemiê, insulinemiê oraz stê-
¿enie C-peptydu i proinsuliny na czczo zmierzono
w próbkach krwi uzyskanych z ¿y³y od³okciowej
w godzinach 8.0010.00, wczeniej pacjentki nie
przyjmowa³y pokarmów przez 1014 godzin. Insuli-
noopornoæ oraz funkcje komórek b obliczono z za-
stosowaniem modelu oceny homeostazy.
WYNIKI. Stê¿enie C-peptydu na czczo oraz funkcja
komórek b by³y podobne, stê¿enie insuliny oraz pro-
insuliny na czczo by³y ni¿sze, natomiast insuli-
noopornoæ by³a wy¿sza u kobiet przebywaj¹cych
na wiêkszej wysokoci.
WNIOSKI. Ni¿sza glikemia na czczo u kobiet ciê¿ar-
nych przebywaj¹cych na obszarach po³o¿onych wy-
¿ej w porównaniu z ciê¿arnymi zamieszkuj¹cymi na
poziomie morza przy podobnym wydzielaniu insuli-
ny wi¹¿e siê z wiêksz¹ obwodow¹ wra¿liwoci¹ na
insulinê. Zjawisko to mo¿e czêciowo t³umaczyæ
ni¿sz¹ masê urodzeniow¹ dzieci matek z obszarów
po³o¿onych wysoko nad poziomem morza.
S³owa kluczowe: ci¹¿a, glikemia, insulinowra¿liwoæ,
przebywanie na du¿ych wysokociach nad poziomem
morza, masa urodzeniowa dzieci
ABSTRACT
OBJECTIVE. To assess insulin sensitivity and b -cell func-
tion associated with lower maternal fasting plasma glu-
cose levels at high altitude compared with sea level.
RESEARCH DESIGN AND METHODS. We studied 215
pregnant women at 842 weeks of gestation in Peru.
The women were recruited from Cerro de Pasco,
which is situated 4,370 m (14,340 feet) above sea
level, and Lima, which is at sea level. We also exami-
ned 53 nonpregnant control subjects (22 in Cerro de
Pasco and 31 in Lima). Fasting plasma glucose, insu-
lin, C-peptide, and proinsulin concentrations were
measured in samples obtained from the antecubital
vein between 8:00 A.M. and 10:00 A.M. after an over-
night period of fasting for 1014 h. Insulin resistance
and b -cell function were calculated using homeosta-
sis model assessment.
RESULTS. Fasting C-peptide levels and b -cell func-
tion were similar, fasting concentrations of insulin
Przedrukowano za zgod¹ z: Diabetes Care , 2001, 24, 5, 817822
Copyright © 1999 by American Diabetes Association , Inc.
American Diabetes Association nie odpowiada za poprawnoæ
t³umaczenia z jêzyka angielskiego.
Diabetologia Praktyczna 2001, tom 2, nr 3, 219227
T³umaczenie: dr med. Anna Korzon-Burakowska
Wydanie polskie: Via Medica
219
www.dp.viamedica.pl
1466941204.048.png 1466941204.059.png 1466941204.070.png
 
Diabetologia Praktyczna 2001, tom 2, nr 3
and proinsulin were lower, and insulin sensitivity was
higher at high altitude compared with sea level.
CONCLUSIONS. Maternal fasting plasma glucose that
is lower at high altitude than at sea level in the pre-
sence of similar insulin secretion is associated with
higher peripheral insulin sensitivity. This may partly
explain the lower birth weights at high altitudes.
tek niebêd¹cych w ci¹¿y, mieszkaj¹cych na du¿ych
wysokociach nad poziomem morza, oraz u kobiet
mieszkaj¹cych na poziomie morza. Analizy dokona-
no za pomoc¹ pomiarów insulinemii, proinsuliny oraz
stê¿enia C-peptydu na czczo w obwodowej krwi ¿yl-
nej, a nastêpnie za pomoc¹ modelu oceny home-
ostazy (HOMA, homeostasis model assessment ) [7].
Materia‡ i metody
Pobrano próbki krwi ¿ylnej od 215 kobiet ciê-
¿arnych mieszkaj¹cych w Peru. Uczestniczki badania
przychodzi³y na rutynow¹ kontrolê w 842 tygodniu
ci¹¿y do rejonowego szpitala w Cerro de Pasco (po³o-
¿onego 14 340 stóp nad poziomem morza) oraz do
Instytutu Materno-Perinatal w Limie (znajduj¹cego siê
na poziomie morza). Próbki krwi pobrano równie¿ od
53 kobiet niebêd¹cych w ci¹¿y, które stanowi³y gru-
pê kontroln¹ (22 w Cerro de Pasco i 31 w Limie). Od
wszystkich kobiet uzyskano pisemn¹ zgodê na udzia³
w badaniu, które zaakceptowa³a Komisja ds. Etyki Ba-
dañ Naukowych przy Ministerstwie Zdrowia w Peru.
Do badania w³¹czono jedynie kobiety Mestizos , któ-
rych przodkowie byli rdzennymi Quechuas lub Hisz-
panami, zamieszkiwa³y w wymienionych miejscowo-
ciach na sta³e, a ich rodzice i dziadkowie urodzili siê
oraz zamieszkiwali na tej samej wysokoci powy¿ej
poziomu morza. U ¿adnej z uczestniczek badania
w rodzinie nie wystêpowa³a cukrzyca. Zaawansowa-
nie ci¹¿y ustalano na podstawie daty ostatniej mie-
si¹czki oraz ultrasonograficznych pomiarów p³odu.
Wiek matek, wskanik masy cia³a (BMI, body mass
index ), poziom wykszta³cenia oraz zaawansowanie
ci¹¿y porównano w tabeli 1.
U wszystkich pacjentek zmierzono P0 2 i pH za
pomoc¹ przenonego analizatora (OPTI 1; AVL,
Graz, Austria), stosuj¹c jednorazowe kasety optycz-
no-fluorescencyjne bêd¹ce nonikiem pamiêci typu
solidstate . Pe³n¹ 1-punktow¹ kalibracjê gazów dla
PO 2 przeprowadzano automatycznie za ka¿dym
Key words: pregnacy, glycemia, insulin sensitivity,
living at high altitude, birth weight
Ci¹¿a jest stanem zwiêkszonej insulinooporno-
ci i wiêkszego wydzielania insuliny oraz zmniejszo-
nego wychwytu insuliny przez w¹trobê [1]. Glike-
mia na czczo jest ni¿sza u kobiet ciê¿arnych ni¿
u pacjentek, które nie s¹ w ci¹¿y, ale poposi³kowy
wzrost glikemii oraz stê¿enia insuliny w surowicy krwi
jest istotnie wy¿szy u kobiet w trzecim trymestrze
ci¹¿y w porównaniu z kobietami nieciê¿arnymi [2].
Poniewa¿ transport glukozy przez ³o¿ysko jest wprost
proporcjonalny do wartoci glikemii u matki [3],
wy¿sza glikemia poposi³kowa u matek oznacza
wiêksz¹ dostêpnoæ glukozy dla p³odu.
U mê¿czyzn zaaklimatyzowanych do wiêkszych
wysokoci przez okres ponad 3 tygodni, insulinemia
na czczo siê nie zmienia, chocia¿ glikemia jest ni¿sza
ni¿ na wysokoci odpowiadaj¹cej poziomowi morza
z powodu zwiêkszonego zu¿ycia glukozy [4]. U kobiet,
które przebadano w podobnych warunkach, wartoci
glikemii na czczo by³y równie¿ ni¿sze na du¿ych wyso-
kociach, chocia¿ utylizacja wêglowodanów by³a
zmniejszona [5]. W badaniu wykazano, ¿e u kobiet stale
przebywaj¹cych na du¿ych wysokociach glikemia na
czczo jest ni¿sza ni¿ na poziomie morza i ¿e podczas
ci¹¿y te wartoci ulegaj¹ dalszemu obni¿eniu [6].
Celem przedstawianego badania by³o porów-
nanie wra¿liwoci na insulinê i funkcji komórek b
u kobiet ciê¿arnych oraz w grupie kontrolnej pacjen-
Tabela 1. Charakterystyka badanych kobiet
Poziom morza
Du¿e wysokoci n.p.m.
Kobiety ciê¿arne
Kobiety nieciê¿arne
Kobiety ciê¿arne
Kobiety nieciê¿arne
n
123
31
92
22
Ci¹¿a (tygodnie)
25,3 (8,3)
24,4 (7,5)
Wiek (lata)
25,5 (7,0)* +
29,4 (6,2) +
27,7 (5,8)*
30,1 (6,0)
BMI [kg/m 2 ]
24,4 (3,0) +
26,7 (3,3)* +
24,3 (4,1)
23,0 (3,7)*
Szko³a rednia
72,3
73
Dane przedstawiono w postaci: n, rednich (SD) lub %; *p < 0,05 dla ró¿nicy miêdzy poziomem morza i du¿ymi wysokociami; + p < 0,05 dla ró¿ni-
cy miêdzy grup¹ kobiet ciê¿arnych a grup¹ kobiet niebêd¹cych w ci¹¿y; BMI ( body mass index ) wskanik masy cia³a
220
www.dp.viamedica.pl
1466941204.001.png 1466941204.002.png 1466941204.003.png 1466941204.004.png 1466941204.005.png 1466941204.006.png 1466941204.007.png
 
Elisabeth Krampl i wsp., Metabolizm glukozy u kobiet w ci¹¿y zamieszkuj¹cych na du¿ych wysokociach nad poziomem morza
razem po w³o¿eniu kasety. Dla niskich, rednich oraz
wysokich poziomów dokonywano weryfikacji za po-
moc¹ kaset standardowych. Arterializowane prób-
ki krwi w³oniczkowej pobierano z p³atka ucha.
Wykazano, ¿e w próbkach krwi uzyskanych w taki
sposób zawartoæ gazów jest zbli¿ona do poziomów
we krwi têtniczej. Hematokryt u matek okrelano
metod¹ mikrokapilarn¹.
Stê¿enie glukozy we krwi badano bezpored-
nio za pomoc¹ metody oksydaza/peroksydaza ( Gluco
Touch; LifeScan, Milpitas, CA ) w próbkach krwi uzy-
skanych z ¿y³y od³okciowej w godzinach 8.0010.00,
przy czym pacjentki nie przyjmowa³y posi³ku przez
1014 godzin przed badaniem. Wykazano, ¿e dzia³a-
nie stosowanego do oznaczania glikemii urz¹dzenia
jest niezale¿ne od zmian nastêpuj¹cych zmiennych:
pH w zakresie 6,947,84 [8], hematokryt w zakresie
2560% oraz PO 2 w zakresie 47467 mm Hg [9].
Hematokryt, PO 2 oraz pH u wszystkich badanych
pacjentek mieci³y siê w powy¿szych granicach.
rednie wartoci hematokrytu w badanej populacji na
poziomie morza oraz na du¿ej wysokoci wynosi³y
odpowiednio 37% (zakres 2942) oraz 45% (zakres
3859); rednie pH wynosi³o 7,45 (zakres 7,447,50),
a rednia wartoæ PO 2 odpowiednio 99,8 mm Hg
(80115) oraz 52,8 mm Hg (4763). Glikemiê mierzo-
no natychmiast, poniewa¿ przechowywanie próbek
krwi wi¹¿e siê ze zmniejszeniem stê¿enia glukozy [10].
Próbki krwi do pomiaru stê¿enia insuliny oraz
C-peptydu pobrano do probówek zawieraj¹cych EDTA
i umieszczono w lodzie. W ci¹gu 2 godzin próbki
odwirowano z prêdkoci¹ 3000 rpm przez 10 mi-
nut, a surowicê zamro¿ono w 20°C, a¿ do czasu ana-
lizy przeprowadzonej na wysokoci poziomu morza
(Wiedeñ, Austria). Stê¿enie insuliny, C-peptydu oraz
proinsuliny zmierzono metod¹ radioimmunologiczn¹,
wykorzystuj¹c sprzêt firm Pharmacia-Upjohn (Uppsa-
la, Szwecja), CIS ( Gif-Sur-Yvette , Francja) oraz Linco (St.
Charles, MO) ze zmiennoci¹ wewn¹trz i miêdzy po-
miarami wynosz¹c¹ odpowiednio £ 8%, £ 9% i £ 8%.
Wra¿liwoæ na insulinê oraz funkcjê komorek b obli-
czono metod¹ HOMA [7], stosuj¹c wersjê nieliniow¹,
zawart¹ w programie komputerowym. Podstaw¹ tego
modelu jest za³o¿enie, ¿e wartoci stê¿eñ glukozy i in-
suliny na czczo s¹ cech¹ indywidualn¹ i odzwiercie-
dlaj¹ wzajemne oddzia³ywanie glukozy i insuliny
w mechanizmie pêtli zwrotnej. Porównanie wartoci
stê¿eñ na czczo modelem HOMA pozwala na ilociow¹
ocenê wra¿liwoci na insulinê oraz funkcji komórek b .
rozk³adu. Glukoza, wiek matek oraz wartoci BMI
mia³y rozk³ad normalny. Stê¿enie insuliny, C-pepty-
du, wra¿liwoæ na insulinê, funkcja komórek b oraz
stosunek C-peptyd/insulina nie mia³y rozk³adu nor-
malnego i w zwi¹zku z tym przeprowadzono trans-
formacjê logarytmiczn¹ do analizy regresji.
Grupy kobiet ciê¿arnych i kobiet niebêd¹cych
w ci¹¿y porównano oddzielnie na wysokoci rów-
nej poziomowi morza oraz na wiêkszych wysoko-
ciach, stosuj¹c metodê wielokrotnej analizy regre-
sji po skorygowaniu wzglêdem wieku matki, BMI oraz
grupy (ciê¿arne = 1, nieciê¿arne = 0). Aby porów-
naæ grupê na poziomie morza z grup¹ na du¿ej
wysokoci, grupy kobiet ciê¿arnych i niebêd¹cych
w ci¹¿y analizowano osobno. Wspó³czynnik wyso-
koci (poziom morza = 0, du¿a wysokoæ = 1) okre-
la³ ró¿nicê pomiêdzy du¿¹ wysokoci¹ a poziomem
morza. Przeprowadzaj¹c analizê regresji, dokona-
no równie¿ korekcji wzglêdem wieku matki, BMI
oraz zaawansowania ci¹¿y. Transformacja anti-log
wspó³czynników grup i wysokoci utworzy³a odpo-
wiednio stosunek ciê¿arne/nieciê¿arne oraz du¿a
wysokoæ/poziom morza. Obliczono zale¿noæ po-
miêdzy wiekiem populacji a wiekiem ci¹¿y, dodaj¹c
termin grupa wieku ci¹¿owego do modelu regre-
sji, aby oceniæ, czy ró¿nica pomiêdzy grupami ule-
ga zmianie wraz z wiekiem ci¹¿owym. Podobne
zale¿noci w danych autorów wskazuj¹, ¿e ró¿nica
by³a niewielka we wczesnej ci¹¿y i wzrasta³a wraz
z zaawansowaniem ci¹¿y.
Stê¿enia proinsuliny we krwi nie przekracza³y
najni¿szej wartoci wykrywalnej wynosz¹cej 2 pmol/l
w przypadku 26 kobiet ciê¿arnych (28,0%) i u 3 ko-
biet na poziomie morza (2,4%). Zastosowano wiêc
test c ² w celu porównania stê¿enia proinsuliny. Aby
porównaæ cechy matek, stosowano albo test t, albo
test c ². Analizê przeprowadzono za pomoc¹ SPSS
8.0.0 dla Windows (SPSS, Chicago, IL).
Wyniki
W tabeli 2 przedstawiono porównanie glikemii
na czczo, stê¿enia proinsuliny oraz C-peptydu, wra¿-
liwoci na insulinê, funkcji komórek b oraz stosunku
C-peptyd/insulina na wysokoci odpowiadaj¹cej pozio-
mowi morza i na du¿ej wysokoci u kobiet ciê¿arnych
oraz w grupie kontrolnej kobiet niebêd¹cych w ci¹¿y.
Glikemia na czczo
Glikemiê na czczo opisano wczeniej [6]. W skró-
cie, wartoci by³y ni¿sze na du¿ych wysokociach ni¿
na poziomie morza. W grupach kobiet ciê¿arnych
stwierdzano istotn¹ zale¿noæ pomiêdzy grup¹ a wie-
kiem ci¹¿owym (p = 0,028) ró¿nica pomiêdzy
Analiza statystyczna
W tym przekrojowym badaniu stosowano test
Ko³mogorowa Smirnowa w celu oceny normalnoci
221
www.dp.viamedica.pl
 
Diabetologia Praktyczna 2001, tom 2, nr 3
Tabela 2. Wartoci mierzone oraz pochodne
Poziom morza
Du¿e wysokoci n.p.m.
Kobiety ciê¿arne
Kobiety nieciê¿arne
Kobiety ciê¿arne
Kobiety nieciê¿arne
n
123
31
92
22
Glukoza [mmol/l]
4,66* + (0,44)
5,33* + (0,61)
4,39* + (0,56)
4,97* + (0,56)
Insulina [pmol/l]
43,8 * + (34,80)
53,4* + (29,4)
31,5* (16,35)
35,1* (28,8)
Proinsulina [pmol/l]
6,60* (5,30)
6,00 (7,60)
3,55* + (4,88)
6,55 + (7,28)
C-peptyd [nmol/l]
0,43 (0,25)
0,40 (0,20)
0,40 $ (0,18)
0,46 + (0,26)
Wra¿liwoc na insulinê (%)
121,0* + (96,9)
97,4* + (56,1)
166,9* (80,0)
148,5* (129,3)
Czynnoæ komórek b (%)
97,3 (53,5)
84,5* (23,0)
90,2 $ (38,7)
73,3* + (39,4)
Stosunek C-peptyd-insulina
9,11* + (4,27)
7,98* + (1,70)
11,95* + (5,45)
13,72* + (6,76)
Dane przedstawiono jako medianê (zakres miêdzykwartylowy); *p < 0,05 dla ró¿nicy miêdzy poziomem morza i du¿ymi wysokociami; + p < 0,05
dla ró¿nicy miêdzy grup¹ kobiet ciê¿arnych a grup¹ kobiet niebêd¹cych w ci¹¿y
du¿¹ wysokoci¹ a poziomem morza by³a niewiel-
ka we wczesnej ci¹¿y, natomiast zwiêksza³a siê wraz
z zaawansowaniem ci¹¿y.
nie by³o tak¿e istotnych zmian w czasie trwania ci¹-
¿y. W grupach kobiet ciê¿arnych obserwowano
istotn¹ zale¿noæ pomiêdzy grup¹ a wiekiem ci¹¿o-
wym (p = 0,044) (ryc. 1).
Insulina
Insulinemia na czczo u kobiet niebêd¹cych
w ci¹¿y (grupa kontrolna) by³a ni¿sza na du¿ych wy-
sokociach ni¿ na poziomie morza (stosunek 0,57;
p = 0,001). Na wysokoci równej poziomowi morza
insulinemia na czczo w grupie kobiet ciê¿arnych
w 10. tygodniu ci¹¿y by³a o oko³o 45% ni¿sza ni¿
w grupie kontrolnej kobiet niebêd¹cych w ci¹¿y
i wzrasta³a wraz z zaawansowaniem ci¹¿y (ln y = 3,2 +
+ 0,024 x wiek ci¹¿y; r² = 0,208; p < 0,001), zatem
stê¿enie insuliny w 40. tygodniu ci¹¿y by³o zbli¿one
do stê¿enia u kobiet nieciê¿arnych. Na du¿ych wyso-
kociach nie stwierdzano istotnej ró¿nicy pomiêdzy
pacjentkami w ci¹¿y a kobietami z grupy kontrolnej
(stosunek 1,07; p = 0,56) ani istotnej zmiany wraz
z zaawansowaniem ci¹¿y (r 2 = 0,013; p = 0,28).
W grupach kobiet w ci¹¿y obserwowano istotny
zwi¹zek miêdzy grup¹ a wiekiem ci¹¿y (p = 0,028)
(ryc. 1).
Funkcja komórek b
Komórki b u nieciê¿arnych kobiet w grupie kon-
trolnej na du¿ych wysokociach by³y mniej aktywne
ni¿ na poziomie morza (stosunek 0,77; p = 0,039),
ale nie ró¿ni³y siê istotnie od komórek b w grupie
kobiet ciê¿arnych (0,98; p = 0,77). Obserwowano
istotne zwiêkszenie aktywnoci wraz z zaawanso-
waniem ci¹¿y (ln y = 4,189 + 0,01562 x wiek ci¹¿y;
r² = 0,205; p < 0,001). Na poziomie morza, po
pocz¹tkowym zmniejszeniu o oko³o 10%, funkcja
komórek b osi¹ga³a poziom oko³o 30% wy¿szy ni¿
poziomy obserwowane w grupie kontrolnej. Na
du¿ych wysokociach powy¿ej poziomu morza ak-
tywnoæ komórek b w grupach kobiet ciê¿arnych
w 10. tygodniu ci¹¿y by³a zbli¿ona do aktywnoci
w grupach kontrolnych kobiet nieciê¿arnych, ale
zwiêksza³a siê wraz z zaawansowaniem ci¹¿y, za-
tem w 40. tygodniu o oko³o 40% przewy¿sza³a ak-
tywnoæ komórek b w grupie kobiet niebêd¹cych
w ci¹¿y (ryc. 2).
Insulinowra¿liwoæ
Insulinowra¿liwoæ w grupie kobiet niebêd¹-
cych w ci¹¿y by³a wy¿sza na du¿ych wysokociach
w porównaniu z jej wartociami na poziomie morza
(stosunek 1,18; p = 0,001). Na poziomie morza wra¿-
liwoæ na insulinê zmniejsza³a siê wraz z wiekiem
ci¹¿y (ln y = 5,388 0,0235 x wiek ci¹¿y; r 2 = 0,122;
p < 0,001) po pocz¹tkowym zwiêkszeniu o oko³o 50%.
Na du¿ych wysokociach miêdzy wra¿liwoci¹ na in-
sulinê u kobiet ciê¿arnych i nieciê¿arnych nie obser-
wowano istotnych ró¿nic (stosunek 0,94; p = 0,62),
C-peptyd
Stê¿enie C-peptydu w surowicy krwi nie ró¿-
ni³o siê istotnie pomiêdzy grup¹ kobiet mieszkaj¹-
cych na du¿ych wysokociach a pacjentkami prze-
bywaj¹cymi na poziomie morza zarówno w przy-
padku kobiet ciê¿arnych (stosunek 1,10; p = 0,48),
jak i niebêd¹cych w ci¹¿y (stosunek 0,96; p = 0,525).
Obserwowano istotny wzrost wraz z zaawansowa-
niem ci¹¿y (ln y = 1,355 + 0,01786 x wiek ci¹¿y;
222
www.dp.viamedica.pl
1466941204.008.png 1466941204.009.png 1466941204.010.png 1466941204.011.png 1466941204.012.png 1466941204.013.png 1466941204.014.png
 
Elisabeth Krampl i wsp., Metabolizm glukozy u kobiet w ci¹¿y zamieszkuj¹cych na du¿ych wysokociach nad poziomem morza
Rycina 1. Indywidualne wartoci stê¿eñ insuliny w osoczu na czczo oraz wra¿liwoæ na insulinê na poziomie morza (A i B)
oraz na du¿ych wysokociach (C i D). Poziome i skone d³ugie linie odpowiadaj¹ 5., 50. i 95. centylowi wartoci uzyskanych
u kobiet ciê¿arnych. Kó³ka na wykresie w miejscu odpowiadaj¹cym 5. tygodniowi ci¹¿y odnosz¹ siê do niebêd¹cych w ci¹¿y
kobiet z grupy kontrolnej, a krótkie linie poziome odpowiadaj¹ 5., 50. i 95. centylowi
Stosunek C-peptyd-insulina
Stosunek C-peptyd-insulina by³ istotnie wy-
¿szy na du¿ych wysokociach ni¿ na poziomie
morza zarówno u kobiet w ci¹¿y (1,26; p < 0,001),
jak i pacjentek nieciê¿arnych (1,93; p < 0,001). Na
poziomie morza stosunek stê¿eñ C-peptydu i in-
suliny by³ wy¿szy u kobiet ciê¿arnych ni¿ u pacjen-
r² = 0,241; p < 0,001). Stê¿enia C-peptydu na czczo
u kobiet ciê¿arnych w 10. tygodniu ci¹¿y by³y zbli¿o-
ne do stê¿eñ u kobiet nieciê¿arnych, ale wzrasta³y
w miarê zaawansowania ci¹¿y w 40. tygodniu by³y
o oko³o 30% wy¿sze (ryc. 2). Stwierdzano zale¿noæ
pomiêdzy stê¿eniem C-peptydu a funkcj¹ komórek
b (r = 0,582; p < 0,001).
223
www.dp.viamedica.pl
1466941204.015.png 1466941204.016.png 1466941204.017.png 1466941204.018.png 1466941204.019.png 1466941204.020.png 1466941204.021.png 1466941204.022.png 1466941204.023.png 1466941204.024.png 1466941204.025.png 1466941204.026.png 1466941204.027.png 1466941204.028.png 1466941204.029.png 1466941204.030.png 1466941204.031.png 1466941204.032.png 1466941204.033.png 1466941204.034.png 1466941204.035.png 1466941204.036.png 1466941204.037.png 1466941204.038.png 1466941204.039.png 1466941204.040.png 1466941204.041.png 1466941204.042.png 1466941204.043.png 1466941204.044.png 1466941204.045.png 1466941204.046.png 1466941204.047.png 1466941204.049.png 1466941204.050.png 1466941204.051.png 1466941204.052.png 1466941204.053.png 1466941204.054.png 1466941204.055.png 1466941204.056.png 1466941204.057.png 1466941204.058.png 1466941204.060.png 1466941204.061.png 1466941204.062.png 1466941204.063.png 1466941204.064.png 1466941204.065.png 1466941204.066.png 1466941204.067.png 1466941204.068.png 1466941204.069.png 1466941204.071.png 1466941204.072.png 1466941204.073.png 1466941204.074.png 1466941204.075.png 1466941204.076.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin