Uniwersalny sos pomidorowy z nutą mięty.odt

(15 KB) Pobierz

Uniwersalny sos pomidorowy z nutą mięty

350g pomidorów
1 mała cebula (ok 80 g)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
garść liści bazylii (około 10g)
2 listki mięty
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka octu balsamicznego
odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu


Pomidory wyparzamy i obieramy ze skórki, po czym kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy
do wysokiego naczynia lub blendera.

Do pomidorów dodajemy posiekaną cebulę i chili, opłukane liście bazylii i mięty, wciskamy czosnek
i dodajemy resztę przypraw.
Na końcu dokładamy również koncentrat pomidorowy i całość blendujemy kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej konsystencji.

Z przepisu wychodzą mniej więcej dwa średniej wielkości słoiczki sosu.

https://www.facebook.com/Dietetyczne.fanaberie

2Lubię to! · · Udostępnij



 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin