CIASTO BEZ TŁUSCZU NA JOGURCIE NATURALNYM
/35cm x 11cm/
Ciasto kręcone:
· Mąka pszenna [1,5 szklanki]
· Jajka [2 sztuki]
· Jogurt naturalny [150ml]
· Proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
· Cukier [1/2 szklanki]
· Kakao [2 łyżki]
· Cynamon [1 łyżeczka]
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę przez około 5-10 minut (cukier ma się całkowicie rozpuścić). Następnie nieprzerywająca ucierania stopniowo dodajemy jogurt naturalny (ewentualnie mleko), cynamon, kakao, przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę.
W osobnej misce ubijamy na sztywną piane białka (można dodać odrobinę octu, który usztywni pianę). Podstawą ciasta są dobrze ubite białka, to właśnie one nadają mu puszystości. Dobrze ubite białka stopniowo łączymy z pozostałymi składnikami – robimy to bardzo delikatnie za pomocą szpatułki. Mieszamy tylko do połączenia składników, maksymalnie 5 minut (przemieszane białka opadają).
Gotowe ciasto od razu przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę – dobrze jest wcześniej nagrzać piekarnik, ponieważ to ciasto nie lubi czekać. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30-40 minut do tzw., suchego patyczka. Jeśli patyczek po wbiciu i wyciągnięciu pozostaje suchy tzn., że ciasto jest gotowe.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut, a następnie jeszcze ciepłe delikatnie wyjmujemy z formy - najlepiej wcześniej odkroić nożem ciasto od formy. Kładziemy na kratkę do góry nogami, zdejmujemy pergamin. Studzimy.
mloda889