CIASTECZKA KRUCHE NA CHOINKĘ- ZDOBIONE LUKREM
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- ½ płaskiej łyżeczki cynamonu – do wyboru
- ½ płaskiej łyżeczki imbiru w proszku – do wyboru
- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko + 1 małe jajko
1) Wszystkie sypkie składniki przesiać przez sito, dodać pozostałe i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 mniejsze kawałki i włożyć w woreczku foliowym do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkować ciasto na 3-4 mm podsypując mąką i wykrawać różne ciasteczka.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykałaczki przełamać na połowę i powtykać w ciasteczka ułożone na blaszce do pieczenia. Dziurki są potrzebne do nanizania nitek.
2) Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec 10-12 minut do momentu kiedy brzegi się leciutko zarumienią - bez termoobiegu. Z jeszcze ciepłych ciasteczek wykręcić połówki wykałaczek. Ostudzone ciasteczka polukrować. Po całkowitym zastygnięciu nanizać nitki, żeby można było je powiesić na choinkę.
LUKIER: ta porcja wystarcza na wszystkie ciasteczka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 małe białko
- dodatkowo troszkę soku z cytryny
1) Lukier do wypełniania powierzchni- cukier puder i białko włożyć do kubka blendera i miksować z początku na wolnych obrotach, później na szybkich. Miksować ok. 10 minut, żeby cukier się prawie rozpuścił. Lukier do wypełniania wzorków musi być gęsty, ale lejący. Gdyby był za rzadki dosypać cukru pudru, jeżeli za gęsty wcisnąć kilka kropli soku z cytryny. Uciąć mały różek w woreczku foliowym do zamrażania i wypełniać powierzchnię wzorków. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia przed dalszą dekoracją.
2) Kiedy wypełnimy już wszystkie zaplanowane pełne powierzchnie przystępujemy do dekoracji tej bardziej koronkowej. Pozostały lukier musimy troszkę zagęścić dosypując cukru pudru – całość zmiksować. Lukier powinien być troszkę bardziej gęsty, po podniesieniu łyżką powinien się bardzo ciężko lać. Przełożyć do nowego woreczka , uciąć malutki różek ( im mniejszy tym bardziej precyzyjna dekoracja). Po udekorowaniu ciasteczka pozostawić na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2014/12/ciasteczka-kruche-na-choinke-zdobione.html
mloda889