Linzer
· 70 g cukru pudru
· 200 g mąki pszennej
· 150 g margaryny Kasia
· 1 żółtko
· ½ opakowania proszku do pieczenia (8 g)
· Dżem truskawkowy lub malinowy
· Cukier puder do dekoracji
Rozgrzej piekarnik do 170°C W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj żółtko i margarynę w kawałkach. Całość zacznij zagniatać i wyrabiaj,aż składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. Z połowy ciasta wytnij pełne formy mini ciasteczek, z drugiej połowy - formy tej samej wielkości, ale mające dziurkę w środku (to będzie góra ciasteczka). Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz, aż się zrumienią, 8-10 minut. Wyjmij i ostudź.
Na każdym pełnym ciasteczku rozsmaruj łyżeczkę dżemu. Ostrożnie nałóż ciasteczka z dziurką na ciasteczkami z dżemem (dżem powinien lekko wyjść przez otwór w ciasteczku). Przed podaniem posyp ciasteczka cukrem pudrem . Będą bardziej miękkie po nocy w metalowym pudełku.
https://www.mojeciasto.pl/przepisy/linzer-11943.html#.VImLhMm4vL0
mloda889