Linzer -ciasteczka.docx

(365 KB) Pobierz

Linzer

·         70 g cukru pudru

·         200 g mąki pszennej

·         150 g margaryny Kasia

·         1 żółtko

·         ½ opakowania proszku do pieczenia (8 g)

·         Dżem truskawkowy lub malinowy

·         Cukier puder do dekoracji

Rozgrzej piekarnik do 170°C W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj żółtko i margarynę w kawałkach. Całość zacznij zagniatać i wyrabiaj,aż składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. Z połowy ciasta wytnij pełne formy mini ciasteczek, z drugiej połowy - formy tej samej wielkości, ale mające dziurkę w środku (to będzie góra ciasteczka). Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz, aż się zrumienią, 8-10 minut. Wyjmij i ostudź.

Na każdym pełnym ciasteczku rozsmaruj łyżeczkę dżemu. Ostrożnie nałóż ciasteczka z dziurką na ciasteczkami z dżemem (dżem powinien lekko wyjść przez otwór w ciasteczku). Przed podaniem posyp ciasteczka cukrem pudrem . Będą bardziej miękkie po nocy w metalowym pudełku.



https://www.mojeciasto.pl/przepisy/linzer-11943.html#.VImLhMm4vL0

Zgłoś jeśli naruszono regulamin