Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe.rtf

(1 KB) Pobierz

 

 

 

Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe

 

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: powyżej 60 minut

ILOŚĆ OSÓB: dla 4 osób

 

 

CIASTECZKA CZEKOLADOWO-PISTACJOWE

 

- składniki:

3/4 szklanki miękkiego masła

3/4 szklanki cukru pudru

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 i 3/4 szklanki mąki

1/4 szklanki drobno posiekanych pistacji*

1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku

2 łyżki mleka

CIASTECZKA CZEKOLADOWO-PISTACJOWE - sposób przygotowania: Masło ucieramy mikserem do gładkiej konsystencji, dodajemy cukier, proszek następnie jajko i wanilie, dokładnie miksujemy. Kolejno stopniowo dodajemy mąkę, jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pistacje i ekstrakt migdałowy, do drugiej kakao i mleko, dokładnie łączymy do uzyskania jednolitej masy. Oba kawałki wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Każdy kawałek dzielimy na 12 części, czyli w sumie mamy mieć 24 kawałki ciasta. Z każdego kawałka rolujemy wałeczka na długość 12 cm, łączymy oba rodzaje, zwijamy i składamy z nich krążki łącząc dwa końce. Kładziemy na blasze w ostępie 2 cm, pieczemy ok 10 min w 180 stopniach, aż będą lekko rumiane na brzegach. Wychodzi ok. 12 ciasteczek.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin