Śniadania
Naleśniki z białym serem
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
2 jaja
1 szkl mleka
1 szkl wody gazowanej
1 1/2 szkl mąki
1 łyżka cukru
1/2 cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki oleju
Nadzienie:
250 g sera białego
1 żółtko
3 łyżki cukru
śmietana lub jogurt naturalny
cynamon
Słodkie naleśniki
Etapy przygotowania
Wymieszać mleko, jaja, cukier i cukrem waniliowy. Dodawać stopniowo i na przemian mąkę i wodę. Dodać sól i dokładnie rozmieszać. Odstawić na 10 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie z sera białego i pozostałych składników. Śmietany dodać ok. 2 łyżek, w zależności od sera. Nadzienie nie może być zbyt rzadkie, aby nie wypływało podczas smażenia.
Na patelni rozgrzać olej i dodać go do ciasta naleśnikowego. Szybko zamieszać. Wlewać ciasto na patelnię łyżką wazową i smażyć z obydwu stron.
Na gotowe naleśniki nakładać nadzienie, składać "w chusteczkę" i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Ciepłe naleśniki podawać ze śmietaną, cynamonem i cukrem.
Racuchy drożdżowe
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas smażenia: 5 minut
80 g drożdży
2 szkl mleka
4 szkl mąki
1/2 szkl cukru
100 g masła
4 jaja
Pyszna przekąska dla małych i dużyc
Drodże rozprowadzić z łyżką cukru. Dodać ciepłe mleko, wymieszać. Posypać łyżeczką mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jaja utrzeć z cukrem. Dodać przesianą mąkę, sól, zaczyn, a na koniec rozpuszczone masło. Wymieszać drewnianą łyżką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Smażyć na gorącym oleju. Posypać cukrem pudrem.
Możliwe są różne dodatki: jabłka, jagody, cynamon, czekolada. A dla tych co chcą uniknąć smażenia, przedstawiam wersję pieczoną w formie babeczki.
Jagodzianki
Czas przygotowania: 3 godzin
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 40
100 g drożdży
0,5 litra mleka
3 jaja (2 żółtka i 1 całe)
1 szklanka cukru
1 kg mąki
1 kostka masła
400 g jagód
Pulchne domowe jagodzianki
Jagody umyć, oczyścić i osuszyć. Wymieszać z odrobiną mąki, aby nie puszczały zbyt dużo soku.
Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, dodać ciepłe mleko i łyżeczkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić. Jajka utrzeć z cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodać przesianą przez sito mąkę, a następnie jajka z cukrem. Wyrobić. Dodać rozpuszczone masło i wyrobić gładkie i pulchne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać koła i na środek nakładać 1/2 łyżki jagód i 1/2 łyżeczki cukru. Złozyć na pół, zakleić, uformować bułki i ułożyć sklejeniem do dołu na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Odstawić do wyrośnięcia, a w tym czasie formować dalsze jagodzianki.
Gdy urosną, posmarować je ubitym białkiem i posypać lekko cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C. Piec, aż ładnie się zarumienią.
Chałka na ciepło
Czas przygotowania: 10 minut
chałka
jajko
0,5 szkl. mleka
czekolada
masło
Ciepła chałka z czekoladą
Chałkę pokroić na kromki o grubości 2-3 cm. Zrobić małe nacięcie i włożyć kostkę czekolady. Namoczyć przez chwilkę w mleku zmieszanym z jakiem. Smażyć na maśle z obydwu stron, aż ładnie się zarumieni. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Omleciki
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 330 kcal
Ilość porcji: 2
4 jajka
4 łyżki mąki
łyżka cukru
2 łyżki mleka
konfitury
masło do smażenia
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z mlekiem, połączyć delikatnie z pianą i z mąką.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć połowę masy. Smażyć na małym ogniu aż się zrumieni spód, delikatnie przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć pod przykryciem.
Tak samo usmażyć drugi omlecik. Podawać z konfiturami. Można też ozdobić wisienkami i kleksem bitej śmietany.
Mufinki z ziołami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 235 kcal
Ilość porcji: 6
pęczek natki pietruszki
po 1/2 pęczka szczypiorku i świeżego tymianku
2 szklanki (35 dag) mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szklanka mleka
15 dag startego żółtego sera
12,5 dag masła
tłuszcz do formy
sól, pieprz
· Nazwa tych wypieków pochodzi od starofrancuskiego słowa moufflet. Kiedy odnosi się ono do chleba, znaczy "miękki"
· Zioła opłukać, osuszyć. Natkę i szczypior posiekać. Z łodyżek tymianku oderwać listki.
· Jajka wymieszać z mlekiem. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.
· Wsypać posiekaną zieleninę, starty ser i zamieszać. Zrobić w środku dołek. Wlać masę jajeczną i stopione masło. Łyżką szybko połączyć składniki.
annamaria.81