Śniadanie1.doc

(6 KB) Pobierz

Śniadania     

   Naleśniki z białym serem

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

2 jaja

1 szkl mleka

1 szkl wody gazowanej

1 1/2 szkl mąki

1 łyżka cukru

1/2 cukru waniliowego

szczypta soli

2 łyżki oleju

Nadzienie:

250 g sera białego

1 żółtko

1/2 cukru waniliowego

3 łyżki cukru

śmietana lub jogurt naturalny

cynamon

Słodkie naleśniki

Etapy przygotowania

Wymieszać mleko, jaja, cukier i cukrem waniliowy. Dodawać stopniowo i na przemian mąkę i wodę. Dodać sól i dokładnie rozmieszać. Odstawić na 10 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie z sera białego i pozostałych składników. Śmietany dodać ok. 2 łyżek, w zależności od sera. Nadzienie nie może być zbyt rzadkie, aby nie wypływało podczas smażenia.

Na patelni rozgrzać olej i dodać go do ciasta naleśnikowego. Szybko zamieszać. Wlewać ciasto na patelnię łyżką wazową i smażyć z obydwu stron.

Na gotowe naleśniki nakładać nadzienie, składać "w chusteczkę" i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Ciepłe naleśniki podawać ze śmietaną, cynamonem i cukrem.

 

   Racuchy drożdżowe

Czas przygotowania: 1 godzin

Czas smażenia: 5 minut

Składniki

80 g drożdży

2 szkl mleka

4 szkl mąki

1/2 szkl cukru

100 g masła

4 jaja

szczypta soli

Pyszna przekąska dla małych i dużyc

Etapy przygotowania

Drodże rozprowadzić z łyżką cukru. Dodać ciepłe mleko, wymieszać. Posypać łyżeczką mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jaja utrzeć z cukrem. Dodać przesianą mąkę, sól, zaczyn, a na koniec rozpuszczone masło. Wymieszać drewnianą łyżką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Smażyć na gorącym oleju. Posypać cukrem pudrem.

Możliwe są różne dodatki: jabłka, jagody, cynamon, czekolada. A dla tych co chcą uniknąć smażenia, przedstawiam wersję pieczoną w formie babeczki.

 

      Jagodzianki

Czas przygotowania: 3 godzin

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość porcji: 40

Składniki

100 g drożdży

0,5 litra mleka

3 jaja (2 żółtka i 1 całe)

1 szklanka cukru

1 kg mąki

1 kostka masła

400 g jagód

Pulchne domowe jagodzianki

Etapy przygotowania

Jagody umyć, oczyścić i osuszyć. Wymieszać z odrobiną mąki, aby nie puszczały zbyt dużo soku.

Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, dodać ciepłe mleko i łyżeczkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić. Jajka utrzeć z cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodać przesianą przez sito mąkę, a następnie jajka z cukrem. Wyrobić. Dodać rozpuszczone masło i wyrobić gładkie i pulchne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać koła i na środek nakładać 1/2 łyżki jagód i 1/2 łyżeczki cukru. Złozyć na pół, zakleić, uformować bułki i ułożyć sklejeniem do dołu na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Odstawić do wyrośnięcia, a w tym czasie formować dalsze jagodzianki.

Gdy urosną, posmarować je ubitym białkiem i posypać lekko cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C. Piec, aż ładnie się zarumienią.

 

       Chałka na ciepło

Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 5 minut

Składniki

chałka

jajko

0,5 szkl. mleka

czekolada

masło

Ciepła chałka z czekoladą

Etapy przygotowania

Chałkę pokroić na kromki o grubości 2-3 cm. Zrobić małe nacięcie i włożyć kostkę czekolady. Namoczyć przez chwilkę w mleku zmieszanym z jakiem. Smażyć na maśle z obydwu stron, aż ładnie się zarumieni. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

 

        Omleciki

Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 10 minut

Kaloryczność: 330 kcal

Ilość porcji: 2

Składniki

4 jajka

4 łyżki mąki

łyżka cukru

2 łyżki mleka

konfitury

masło do smażenia

Etapy przygotowania

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z mlekiem, połączyć delikatnie z pianą i z mąką.

Na patelni rozgrzać masło, włożyć połowę masy. Smażyć na małym ogniu aż się zrumieni spód, delikatnie przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć pod przykryciem.

Tak samo usmażyć drugi omlecik. Podawać z konfiturami. Można też ozdobić wisienkami i kleksem bitej śmietany.

 

       Mufinki z ziołami

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Kaloryczność: 235 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

pęczek natki pietruszki

po 1/2 pęczka szczypiorku i świeżego tymianku

2 szklanki (35 dag) mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

szklanka mleka

15 dag startego żółtego sera

12,5 dag masła

tłuszcz do formy

sól, pieprz

Etapy przygotowania

·                     Nazwa tych wypieków pochodzi od starofrancuskiego słowa moufflet. Kiedy odnosi się ono do chleba, znaczy "miękki"

·                     Zioła opłukać, osuszyć. Natkę i szczypior posiekać. Z łodyżek tymianku oderwać listki.

·                     Jajka wymieszać z mlekiem. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.

·                     Wsypać posiekaną zieleninę, starty ser i zamieszać. Zrobić w środku dołek. Wlać masę jajeczną i stopione masło. Łyżką szybko połączyć składniki.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin