Zakręcone ciasto drożdżowe ze śliwkami i rozmarynowym twarożkiem
Składniki:
300-350 g mąki pszennej
2 jaja
2 łyżki cukru
40 g świeżych drożdży
¼ szklanki mleka
100 g miękkiego masła
szczypta soli
Farsz:
ok. 0,6 kg śliwek węgierek
4 łyżki cukru trzcinowego złocistego
1 łyżka startego imbiru
200 g twarogu tłustego
4 łyżki cukru pudru
skórka starta z cytryny
2 żółtka
1-2 gałązki rozmarynu
cynamon + cukier trzcinowy złocisty
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier, szczyptę soli. W osobnym naczyniu dokładnie łączymy mleko i drożdże. Przelewamy do mąki, dodajemy jaja i miękkie masło. Wyrabiamy luźne ciasto, najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem stacjonarnym i jak składniki ładnie się połączą, a ciasto będzie gładkie, przykrywamy je folią i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrajamy na ćwiartki. Przekładamy do miski, dodajemy starty imbir i 4 łyżki cukru trzcinowego, odstawiamy. Twaróg miksujemy blenderem ze skórką z cytryny, żółtkami i 4 łyżkami cukru pudru, na koniec dodajemy poszatkowany rozmaryn i mieszamy łyżką. Jeśli wyda nam się za mało słodki dodajemy jeszcze cukier puder. Ciasto wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę, zagniatamy raz jeszcze i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując delikatnie mąką. Na środek kładziemy twarożek rozsmarowując go po całości ciasta, układamy śliwki i zwijamy ciasto w roladę. Kroimy w plastry grubości 2-3 cm. Układamy w okrągłej blaszce posmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Wierzch obsypujemy cukrem trzcinowym z cynamonem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30 minut. Studzimy i podajemy posypany cukrem pudrem.
jurekkoto