ebook(2).pdf

(6153 KB) Pobierz
Kulinarne fantazje
1205752412.051.png 1205752412.058.png 1205752412.068.png 1205752412.071.png 1205752412.001.png 1205752412.012.png 1205752412.023.png 1205752412.026.png 1205752412.027.png 1205752412.028.png 1205752412.029.png 1205752412.030.png 1205752412.031.png 1205752412.032.png
 
1205752412.033.png 1205752412.034.png
 
1205752412.035.png
 
1205752412.036.png
 
1205752412.037.png
 
1205752412.038.png
 
1205752412.039.png
 
1205752412.040.png
 
 
 
1205752412.041.png
 
 
 
1205752412.042.png
 
1205752412.043.png 1205752412.044.png
 
1205752412.045.png
 
1205752412.046.png
 
1205752412.047.png
 
1205752412.048.png
 
1205752412.049.png
 
1205752412.050.png
 
 
1205752412.052.png
 
1205752412.053.png
 
1205752412.054.png 1205752412.055.png
 
1205752412.056.png 1205752412.057.png
 
1205752412.059.png
 
1205752412.060.png 1205752412.061.png 1205752412.062.png 1205752412.063.png 1205752412.064.png 1205752412.065.png 1205752412.066.png 1205752412.067.png
 
 
 
1205752412.069.png
 
1205752412.070.png
 
 
 
 
1205752412.072.png 1205752412.073.png
 
1988 – powstaje Zakład Usług Handlowych Robico
1999 – sprzedaż Kefiru Natura oraz Maślanego Mixu Jogurtowego, Masła Super Mazowieckiego i Śmietany 18 % tł.
2001 – pojawienie się na etykietach granatowej falki i krówek Robico
2004 – wprowadzenie na rynek ZIMNEGO MLEKA
2006 – na rynku pojawia się KEFIR ROBICO (z charakterystyczną pieczątką i logo)
2006 – to również rozpoczęcie sprzedaży MAŚLANEK ROBICO w owocowych smakach (limonka, wiśnia, owoce leśne)
2008 – stworzenie logo mikrofiltracji dla Zimnego Mleka
2010 – powstaje marka Robico Smukła Linia
2012 – wprowadzenie na rynek nowej ŚMIETANY ROBICO w szklanym słoiczku
1205752412.074.png
Mlekiem plynace...
Jeśli myślicie, że mleko, kefir czy maślanka nie pobudzają kulinarnej wyobraźni,
a jedyne, co można zrobić ze szklanką białego napoju – to wypić ją – mylicie się!
Mleko jest bazą znakomitych kremów i puddingów. Jego kwaśny brat Keir oraz łagodna siostra Maślanka
są podstawą orzeźwiających chłodników, zaś dodane do ciasta czynią go delikatnym i muślinowym.
Mało kto wie, że użyte do marynowania mięsa sprawią, że nawet najtwardszy kawałek wołowiny lub
dziczyzny stanie się kruchy i lekkostrawny. Zobaczcie, ile pysznych potraw można przygotować z użyciem
wyśmienitych mlecznych produktów Robico.
Dzięki mleku, keirowi, maślance czy śmietanie dania będą nie tylko smaczniejsze, ale też, co równie
ważne, zdrowsze! W mleku bowiem znajdują się wszystkie ważne dla człowieka składniki pokarmowe:
wapń, magnez, potas, witaminy A, D, E, K i z grupy B. Dzięki zawartości dobrze przyswajalnego wapnia,
mleko i produkty mleczne pomagają zapobiegać osteoporozie i aktywują enzymy odpowiedzialne za
rozkład tkanki tłuszczowej. Zaleca się je w proilaktyce i leczeniu schorzeń układu pokarmowego oraz
zaburzeniach metabolicznych: otyłości, nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy.
Warto więc wprowadzić mleko, keir, maślankę i śmietanę na stałe do naszej kuchni. Smacznego i na
zdrowie życzą Smaki Życia wspólnie z Robico, producentem naszego ulubionego Zimnego Mleka
i orzeźwiającego Keiru!
1205752412.075.png
{
Chłodnik z miętą
13
Koktajl bananowy z egzotycznym twistem
14
Placki ziemniaczane na kefirze na bogato
17
kefir
Pierogi ruskie na kefirze
18
Muffiny orzechowo-owsiane z jagodami i kefirem
20
Lody cytrynowe na kefirze
23
{
Bułeczki maślane na… maślance
25
Gulasz z wołowiny dojrzewającej w maślance
27
Miodowo-cytrynowy koktajl pietruszkowy na maślance
29
maslank a
Racuchy z owocami na maślance
30
Keks dyniowy z maślanką
32
{
{
Krewetki w śmietanie
34
Kurki w śmietanie z natką pietruszki
37
smietana
Quiche z łososiem i śmietaną
39
Penne z kurczakiem i pieczarkami ze śmietanowo-tymiankową nutą
41
Śmietanowa zupa jarzynowa z ogórkami i imbirem
42
Brokuły i kalafior ze śmietanowym sosem beszamelowym
44
Flan z karmelem
47
mleko
Śledź w śmietanie, moczony w mleku
48
Tarta z kajmakiem i orzechami
51
1205752412.076.png 1205752412.077.png 1205752412.078.png 1205752412.079.png 1205752412.080.png 1205752412.002.png 1205752412.003.png
Chlodnik z mieta
na kefirze
Dzięki kefirowi i listkom mięty tradycyjny
chłodnik jest znacznie bardziej orzeźwiający.
1 l keiru Robico 250 ml śmietany Robico 10-12 gałązek mięty pie-
przowej pęczek koperku 1 duży pęczek rzodkiewki
2 ogórki gruntowe 2 ogórki małosolne lub kiszone
3 ząbki czosnki 4-6 łyżek koncentratu barszczu w płynie
sól cukier sok z cytryny pieprz biały do smaku
4 PORCJE
bezglutenowe wegetariańskie
Ogórki świeże umyć i obrać. Rzodkiewki umyć i odciąć listki i korzonki. Na
tarce o dużych oczkach zetrzeć ogórki gruntowe i małosolne oraz rzodkiewki.
Listki mięty i koperku oberwać z gałązek i posiekać.
Wymieszać keir ze śmietaną, dodać starte warzywa i posiekane zioła
oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Wlać 4 łyżki koncentratu barszczu,
wymieszać, spróbować i doprawić solą, cukrem, pieprzem i odrobiną soku
z cytryny. Wstawić do lodówki na godzinę.
Po godzinie, kiedy chłodnik się oziębi, a smaki „przegryzą” ponownie
spróbować i jeśli trzeba, doprawić. Ewentualnie dodać jeszcze 1-2 łyżki
koncentratu barszczu. Chłodnik można podawać
z jajkami na twardo, albo z szyjkami rakowymi lub gotowanymi krewetkami.
kefir
Czas przygotowania: 20 minut,
chłodzenie 1 godzina
1205752412.004.png 1205752412.005.png 1205752412.006.png 1205752412.007.png 1205752412.008.png 1205752412.009.png 1205752412.010.png 1205752412.011.png 1205752412.013.png 1205752412.014.png 1205752412.015.png 1205752412.016.png 1205752412.017.png 1205752412.018.png 1205752412.019.png 1205752412.020.png 1205752412.021.png 1205752412.022.png 1205752412.024.png 1205752412.025.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin