Rośliny miododajne Kaszub Broszura.pdf

(4899 KB) Pobierz
W
Z
P.
Wojewódzki
Związek Pszczelarzy
w Gdańsku
POMORSKI OŚRODEK
DORADZTWA ROLNICZEGO
w GDAŃSKU
Rośliny miododajne Kaszub
Michał Buliński
Gdańsk 2011
1250500047.007.png 1250500047.008.png 1250500047.009.png 1250500047.010.png 1250500047.001.png 1250500047.002.png 1250500047.003.png 1250500047.004.png
Publikacja wydana w ramach realizacji zadania:
Popularyzacja wiedzy o obszarach Natura 2000 i występujących na nich
pożytkach pszczelich jako sposób na ochronę występujących w
woj.pomorskim obszarów przyrodniczo cennych
dofinansowanego ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony środowiska i
Gospodarki Wodnej w Gdańsku
Zdjęcie na okładce:
Kwitnący wiciokrzew pomorski Lonicera periclymenum (rezerwat „Zielone”).
ISBN 978-83-60698-90-7
Autor: dr Michał Buliński
Opracowanie wykonane na zlecenie Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w
Gdańsku
Wydawca: Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku
Skład: Jarosław Cichocki
Druk:
Przedsiębiorstwo Prywatne „WiB” Piotr Winczewski
ul. Jana III Sobieskiego 14, 80-216 Gdańsk
tel./fax 58 341 99 89, e-mail: wib1@wp.pl
1250500047.005.png 1250500047.006.png
 
Wprowadzenie
Każdy region świata posiada swoją specyfikę, przejawiającą się
w tysiącach szczegółów. Przykładem jest dieta ludzi, wiążąca się ze
zwyczajami kulinarnymi, a przede wszystkim odmiennymi
surowcami spożywczymi. Jednak również pokarmy znane szeroko
w świecie, mogą wykazywać specyfikę dla danego regionu.
Jednym z nich jest miód, znany człowiekowi od zarania dziejów i
posiadający tę zaletę, że może być przechowywany przez dłuższy
czas. Od pradziejów był jedzony, ale też wykorzystywany do
produkcji napojów (np. słynne miody staropolskie), jako dodatek
do wyrobów spożywczych (np. pierników), a także do celów
leczniczych (element apiterapii).
Ogólny skład chemiczny miodu jest zbliżony na całym świecie.
Jednak miody, zwłaszcza wielokwiatowe, często posiadają
specyficzne dla danego regionu: niepowtarzalny smak, aromat i
barwę. Wiąże się to ze specyfiką pożytków pszczelich, tj. zestawem
gatunków roślin miododajnych, występujących na danym terenie.
Jakie rośliny mogą wpływać na oryginalną jakość miodu z
Kaszub? Z inicjatywy Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w
Gdańsku podjęto próbę uzyskania odpowiedzi na to pytanie
(Buliński 2006a).
3
 
Rośliny miododajne
Do roślin pożytkowych, dostarczających pszczole miodnej Apis
mellifera surowców do wytwarzania miodu, należą gatunki
nektarodajne, pyłkodajne oraz spadziodajne. Rośliny nektarodajne
posiadają nektarniki (nektaria, miodniki): utwory gruczołowe,
wydzielające roztwór cukrów (nektar), umiejscowione głównie w
obrębie kwiatów (nektarniki kwiatowe), w ten sposób
przywabiające owady zapylające. Rzadsze są nektarniki
pozakwiatowe, np. na ogonkach liściowych (m.in. Bornus red.
1989, Encyklopedia biol. tom VI). Nektar jest wodnym roztworem
różnych związków chemicznych, głównie cukrów (jak: glukoza,
fruktoza, sacharoza, czasem też galaktoza, ramnoza i mannoza),
osiągających stężenie do kilkudziesięciu procent. W znacznie
mniejszych ilościach występują m.in.: sole potasu, kwasy
organiczne, olejki eteryczne, substancje barwne i niektóre
witaminy, a w śladowych ilościach np. glikozydy, alkaloidy i
saponiny (m.in. Bornus red. 1989, Encyklopedia biol. tom VII).
Pyłek jest męskim elementem rozrodczym roślin nasiennych, o
cechach specyficznych dla poszczególnych ich grup
systematycznych. Stanowi ważny składnik pokarmu wielu
owadów, m.in. pszczół, gromadzących go na goleni trzeciej pary
odnóży (obnóża pyłkowe), do produkcji pierzgi. Pyłek występuje
także, w różnych ilościach, w miodach, co pozwala zbadać
(melitopalinologia), z jakich roślin pozyskiwany był pożytek
pszczeli (m.in. Bornus red. 1989, Encyklopedia biol. tom VII).
Spadź (rosa miodowa) jest lepką, słodką cieczą, pojawiającą się
od maja do sierpnia na niektórych drzewach i krzewach (rzadko –
roślinach zielnych), na jakich żerują owady z pluskwiaków
równoskrzydłych: głównie mszyce i czerwce, a rzadziej miodówki.
Owady wysysając sok z roślin przyswajają białka, a nadmiar
cukrów wydzielają.
4
 
Ogromne ilości żerujących owadów powodują, że spadź
gromadzi się na liściach i często skapuje (spada – stąd „spadź”) na
ziemię. Jest ona ważnym pożytkiem pszczelim, chociaż nadmiar w
miodzie, może być dla nich szkodliwy. Roślinami spadziodajnymi
są zwłaszcza niektóre drzewa, jak np. świerk pospolity, dęby, klony,
lipy (por. np. Bornus red. 1989, Encyklopedia biol. tom X).
Są gatunki, z których pszczoły uzyskują nektar i pyłek, z innych
tylko nektar lub wyłącznie pyłek, albo też jedynym pożytkiem
bywa spadź. Najcenniejsze są rośliny miododajne rosnące w
odległości nie większej niż 1,5 km od ula, a optymalnie do 1 km
(Wikipedia). Ważna jest obfitość pożytku, gdyż większość pszczół
koncentruje się na zbiorze wziątku z jednego gatunku rośliny. Stąd
stosowane przewożenie pasiek na tereny obfitych pożytków
(Makowicz 1988), np. pól uprawnych z roślinami miododajnymi,
czy wrzosowisk. Oprócz pszczół wykazujących „wierność
kwiatową”, około 30% robotnic przejawia floromigracje,
odwiedzając różne rośliny (Bornus red. 1989); to właśnie ich zbiór
może stanowić o specyfice miodu.
5
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin