Chleb z ziarnami
Przepis na Chleb z ziarnami
czas: ok. 2,5 godziny
liczba porcji: porcja na 500 g, na większą formę najlepiej pomnożyć razy 2
Składniki
· 190 g wody
· 1/2 łyżeczki soli
· 170 g mąki żytniej chlebowej typ 720
· 150 g mąki pszennej jasnej 550
· 50 g otrąb pszennych
· 1/3 szklanki siemienia lnianego
· 1/3 szklanki sezamu
· 1/3 szklanki nasion dyni
· 4 g drożdży
Krok 1 maszyną
Wszystkie składniki wrzucam do maszyny w podanej kolejności i ustawiam na program bazowy. Kroję po wystudzeniu.
Krok 2 ręcznie
Z podanych składników zagniatam ciasto (drożdży suszonych nie trzeba rozpuszczać w wodzie, jeśli chcesz świeże, to weź 8 g i rozpuść uprzednio w wodzie). Zagniecione ciasto odstawiam na godzinę rośnięcia, potem przekładam do foremki i jak wyrośnie (znowu około godziny), to wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika, piekę ok. 30–35 minut.
be.3