Chleb z ziarnami.rtf

(2 KB) Pobierz

Chleb z ziarnami

Przepis na Chleb z ziarnami

czas: ok. 2,5 godziny

liczba porcji: porcja na 500 g, na większą formę najlepiej pomnożyć razy 2

Składniki

·         190 g wody

·         1/2 łyżeczki soli

·         170 g mąki żytniej chlebowej typ 720

·         150 g mąki pszennej jasnej 550

·         50 g otrąb pszennych

·         1/3 szklanki siemienia lnianego

·         1/3 szklanki sezamu

·         1/3 szklanki nasion dyni

·         4 g drożdży

Krok 1   maszyną

Wszystkie składniki wrzucam do maszyny w podanej kolejności i ustawiam na program bazowy. Kroję po wystudzeniu.

Krok 2 ręcznie

Z podanych składników zagniatam ciasto (drożdży suszonych nie trzeba rozpuszczać w wodzie, jeśli chcesz świeże, to weź 8 g i rozpuść uprzednio w wodzie). Zagniecione ciasto odstawiam na godzinę rośnięcia, potem przekładam do foremki i jak wyrośnie (znowu około godziny), to wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika, piekę ok. 3035 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin