Kilka przepisów na śniadania na ciepło.pdf
(
4772 KB
)
Pobierz
AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI NA ŚNIADANIE
Amerykańskie "pancakes" powstają z gęstego ciasta, które wylewa się grubą warstwą na rozgrzaną powierzchnię.
Dzięki substancjom spulchniającym naleśniki mogą osiągnąć grubość około 1 cm. Można je przyrządzać z różnymi
owocami lub tradycyjnie z syropem klonowym.
Składniki
225g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 duże jajka , roztrzepane
30g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
300ml mleka
masło do smażenia
Wszystkie składniki umieść w mikserze i wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do dzbanka, tak łatwiej będzie Ci je dozować i pozostaw na ok. 20 minut, przed użyciem.
Kiedy będziesz smażyć naleśniki, jedyne co musisz pamiętać, to, to, że kiedy ,na górnej części naleśnika pojawią się
bąbelki, to znak, że czas by przewrócić je na drugą stronę, tylko na 1 minutę.
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 11 naleśników.
CHLEB OD NIECHCENIA
Bez zagniatania, bez odstawiania do wyrośnięcia. Brzmi jak żart, ale żartem nie jest. To prawda.
Składniki
325g mąki razowej
200g niesłodzonego muesli ( nie używajcie granoli)
2 1/2 łyżeczki drożdży w proszku lub 6g normalnych drożdży
1 łyżeczka soli
250ml 2% mleka
250ml wody
W misce wymieszaj mąkę, muesli, drożdże i sól, następnie wlej mleko i wodę, ponownie wymieszaj.
Wylej ciasto do blaszki. Umieść w zimnym piekarniku, od razu nastawiając temp. na 110 C i pozostaw ciasto na 45
minut.
Po upłynie 45 minut przestaw temp. na 180 C i zostaw ciasto jeszcze na godzinę w piekarniku. Kiedy chleb będzie
złocisto brązowy, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
FRANCUSKIE TOSTY
Zmieszać wszystko razem, doprawić jak się lubi, usmażyć tosty i jeść z ulubionymi dodatkami. Bardzo szybkie i
przepyszne danie. Nie ma nic lepszego na sobotni lub niedzielny leniwy poranek.
Składniki
2 jajka
4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
60ml pełnotłustego mleka
4 małe kromki jasnego pieczywa lub 2 duże kromki , przecięte na pół
25g masła, plus parę kropel oleju do smażenia
50g drobnego cukru
Roztrzep jajka z mlekiem i ekstraktem w płaskim naczyniu.
Zamocz pieczywo w mieszance z jajek po 5 minut z każdej strony.
Rozgrzej masło, z olejem na patelni i usmaż na niej nasączone pieczywo, na złoty kolor.
Wysyp cukier na talerz i obtocz w nim usmażony chleb, z każdej strony.
Do polania tostów, możesz przygotować sos.
Umieść 150g obranych truskawek, 4 łyżki cukru pudru, odrobinę soku z cytryny i zmiksuj całość.
Gotowym sosem polej tosty.
POMARAŃCZOWE TOSTY FRANCUSKIE
To proste i wspaniałe za razem danie, które łączy w sobie miękkość napuszonego od mleka pieczywa z cudowną
słodyczą pomarańczy i zapachem cynamonu.
Składniki
2 jajka
skórka starta z 1 pomarańczy
60ml pełnotłustego mleka
1/4 łyżeczki cynamonu
2 duże , grube kromki białego pieczywa lub 4 mniejsze
sok z 1 pomarańczy
75g pomarańczowej marmolady
50g drobnego cukru
1 łyżka masła
W głębokim talerzu wymieszaj razem, jajka, mleko, cynamon i skórkę z pomarańczy.
Zanurz w tym płynie, pocięte kromki pieczywa, po 2 minuty na każdą stronę.
W czasie kiedy chleb będzie się moczył, w rondlu umieść sok z pomarańczy, marmoladę, cukier i całość doprowadź do
wrzenia. Następnie zmniejsz gaz i gotuj płyn jeszcze przez 3−4 minuty.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i smaż na niej nasiąknięty chleb po 2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu, aż
pieczywo będzie złociste.
Francuskie tosty podawaj polane, syropem pomarańczowym.
ŚNIADANIOWA BRUSCHETTA
Bruschetta to, rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Grzanka której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i
roztartym czosnkiem. Najczęściej podawane są one z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i ogórków. Bruschetta
idealnie nadaje się na przekąskę, jak i na pyszne i lekkie śniadnaie.
Składniki
Pomidorowa bruschetta
2 łyżki oliwy z oliwek
2 grube kromki ciemnego pieczywa, opieczonego
1 duży dojrzały pomidor, pocięty w kostkę
sól i pieprz do smaku
Awokado bruscheta
1 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z limonki
sól i pieprz do smaku
4 grube kromki ciemnego pieczywa, opieczonego
1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
−Pomidorowa bruscheta
Posmaruj każdy tost oliwą, nałóż pokrojonego pomidora, posyp solą i pieprzem do smaku. Wierzch skrop oliwą.
−
Awokado bruscheta
Przekrój na pół awokado, umieść jego miąższ w misce, razem z sokiem z limonki, solą i pieprzem, całość dobrze
rozgnieć widelcem.
Masę z awokado nałóż na tosty, posyp świeżą pietruszką.
ZBOŻOWE BATONIKI NA ŚNIADANIE
Batoniki są doskonałe na śniadanie, podwieczorek, przekąskę, do pracy lub szkoły − na mały głód.
Składniki
1 puszka (420g) mleka skondensowanego słodzonego
250g płatków owsianych, nie błyskawicznych
75g wiórków kokosowych
100g suszonej żurawiny
125g mieszanki nasion; słonecznika, pestek dyni i sezamu
125g naturalnych niesolonych orzechów
Nastaw piekarnik na 130 °C, wysmaruj blachę o wymiarach 23x33x4cm olejem, lub użyj jednorazowej blaszki z foli
aluminiowej.
Podgrzej mleko skondensowane w dużym rondlu.
W tym czasie wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki i wsyp je do rondla z podgrzanym mlekiem, wymieszaj
wszystko dokładnie.
Gotową masę przełóż na blachę do pieczenia i wyrównaj jej powierzchnie przyciskając ją z każdej strony, ręką , bądź
szpatułką.
Masę piecz przez 1 godzinę, następnie wyjmij ją z piekarnika i po upływie 15 minut, pokrój ją, na ok. 16 batonów,
pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
W większości przepisów Nigelli puszka mleka ma 420g , a nasze polskie 550g zwiększyłam więc ilość mieszanki
nasion i orzechów , o 10 − 15g. Mleko skondensowane ma dokładnie oblepić wszystkie suche składniki. Moja masa
była raczej sypka niż zbita w jedną całość, ale to w zupełności wystarczy by powstały smaczne batoniki
GRANOLA MIGDAŁOWO−MIODOWA Z ŻURAWINĄ
Granolę można jeść z mlekiem, jak zwykłe płatki.
Składniki – na pojemnik 1,2 litra
225g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
60g pestek słonecznika
60g nasion białego sezamu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
150g (125ml) płynnego miodu
50g miałkiego jasnego cukru trzcinowego
60g całych migdałów, nie łuskanych
szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
150g suszonej żurawiny
Włóż do miski wszystkie składniki oprócz suszonej żurawiny i dobrze wymieszaj. Najlepszym narzędziem do tej pory
dwie łopatki lub dwie dłonie uzbrojone w jednorazowe lateksowe rękawiczki.
Rozłóż mieszankę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 170 C piekarniku, odwracając
mieszankę łopatką w połowie czasu pieczenia i rozgarniając ją równomiernie przez cały czas pieczenia. Celem jest
jednolicie zezłocona i niezbyt przypieczona granola. Jeśli masz piekarnik konwekcyjny lub z wymuszonym obiegiem
powietrza, możesz nieco zmniejszyć temperaturę pieczenia, mając granolę bez przerwy na oku.
Granola powinna być gotowa − złocista i wysuszona jak chrupkie płatki śniadaniowe, a nie lepka, jak przed pieczeniem
− po 40−50 minutach.
Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw granolę, żeby przestygła, zdejmij ją z blachy i wymieszaj z suszoną żurawiną.
Przechowuj w hermetycznym pojemniku.
FRITTATA PARTY
Składniki
na każdy omlet
2 jajka
1/2 łyżeczki masła i kilka kropli oleju do smażenia
na omlet serowy
25g tartego sera emmentaler; ale inny gatunek też się nada
na omlet z chili
1 długa czerwona papryczka chili; bez pestek, pocięta
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
na zielony omlet
20g szpinaku, rukwi wodnej lub rukoli, poszatkowanych
1 cebulka dymka drobno, posiekana
na omlet z szynką
50g szynki
Ubij jajka ze składnikami na , które masz ochotę. Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej masło i kilka kropli oleju. Kiedy
patelnia jest rozgrzana, wylej na nią roztrzepane jajka. Smaż omlet przez kilka minut na średnim ogniu. Podnieś omlet i
czy pod spodem jest złocisty; góra powinna być prawie gotowa lekko ciągnąca. Wyłóż omlet na talerz i złóż go na pół.
OMLET MASALA
Pasuje tu, także starty imbir, siekana mięta − świeża lub suszona.
Składniki na 1 porcję
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 drobno posiekana cebulka dymka
1−2 papryczki chili, według uznania zielona lub czerwona
1 drobno posiekany lub starty ząbek czosnku
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
2 lekko ubite widelcem jajka
świeżo posiekana nać kolendry, do posypania
chlebek chapatii − jeśli je lubicie
Rozgrzej piekarnik (górną grzałkę − grill ).
Na patelni przeznaczonej do zapiekania (o średnicy 20−25cm) podsmaż na oleju do miękkości dymkę, chili, czosnek i
kurkumę. Dodaj pozostałe przyprawy i smaż jeszcze minutę, od czasu do czasu mieszając, następnie wlej lekko ubite
jajka, poruszając patelnię, tak by masa rozlała się równomiernie.
Gdy omlet prawie się zetnie, przełóż patelnię do piekarnika pod górną grzałkę (grill) dla ostatecznego przypieczenia.
Serwuj z chlebkiem chapatii i nacią kolendry.
ZIELONE JAJKA Z SZYNKĄ
Składniki
75g pesto
1 jajko
75g mąki
150ml mleka
olej do smażenia
5 dużych, cienkich, plastrów szynki
Zmieszaj razem pesto, jajko, mleko i mąkę na jednolite ciasto.
Wysmaruj patelnię olejem i postaw na średnim ogniu.
Na patelnie wlej ok. 100ml ciasta i rozlej po całej powierzchni.
Kiedy powierzchnia naleśnika będzie sucha, przewróć go na drugą stronę i smaż przez ok. 30 sekund.
Na każdy naleśnik połóż plaster szynki i złóż go w trójkąt.
PLACUSZKI SEROWE
To jest idealne danie na śniadanie. Placuszków nie smaży się na tłuszczu tylko bezpośrednio na patelni teflonowej.
Składniki
3 jajka (żółtka i białka osobno)
2 łyżki cukru
50g mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
225g serka białego
Propozycja podania:
250g pokrojonych truskawek
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
1/2−1 łyżeczki cukru
Potrawę zacznij od przygotowania polewy do placuszków.
Pokrojone truskawki umieść w misce, skrop je octem balsamiczny i posyp cukrem. Miskę przykryj folią i odstaw na
bok na czas robienia placuszków.
Wykonanie ciasta na placuszki zacznij od zmieszania żółtek z cukrem (dobrze je utrzyj).
Następnie do masy z żółtek i cukru dodaj serek, mąkę i ekstrakt waniliowy.
W osobnej misce ubij białka. Ubite białko dodaj do masy serowej, delikatnie mieszając , aż połączą się wszystkie
składniki.
Placuszki piecz na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor ok. 1 min z każdej strony.
Wcześniej przygotowane truskawki rozgnieć widelcem i podawaj z ciepłymi placuszkami.
GOTOWY MIX NA PLACKI
"To jest coś co definitywnie zmieni Twoje życie. Zrób co następuje: wymieszaj poniższe składniki, trzymaj je pod ręką
w jakimś słoju. A ilekroć będziecie mieli przygotować rano coś dobrego, nałóż do miski trochę gotowego miksu
zmieszaj z mlekiem, jajkiem, stopionym masłem i już. Góra placków, która
powstaje bez specjalnego zastanowienia. "
Składniki
600g mąki
3 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
40g cukru waniliowego
−na ciasto, na każdego 150g mixu na placki, dodaj:
1 jajko
250ml pełnotłustego mleka
1 łyżka roztopionego masła
Wymieszaj wszystkie składniki i umieść w słoiku.
Po wykonaniu ciasta na placki, według powyższego przepisu, rozgrzej patelnię z olejem.
Nakładaj na patelnię od 1 1/2−2 łyżek ciasta i smaż placki na złocisty kolor, z każdej strony.
KOKTAJL MLECZNY NA START
Pożywny koktajl w 5 minut na dobry początek dnia.
Składniki
1 obrany, zamrożony banan, przecięty na 4 części
150ml mleka
1 łyżka miodu
4 łyżeczki czekolady w proszku
1/2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso
Umieść wszystkie składniki w mikserze i zmiksuj. Koktajl podawaj w wysokiej
szklance.
Plik z chomika:
Alazet
Inne pliki z tego folderu:
Interaktywna Książka Kucharska PL.iso
(110894 KB)
Mcdonald's w Domu Przepisy.rar
(36 KB)
Kuchnia bułgarska.rar
(301 KB)
Martha Stewart Cook Book(1).pdf
(15269 KB)
Kilka przepisów na babeczki.rar
(3034 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 02.08.2019
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
$$$ Kursy językowe
@@@ Kursy, szkolenia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin