biszkopt:4 jaja4 łyżki mąki pszennej tortowej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek cukruponcz:sok z 1/3 cytryny1/3 szklanki wody1 łyżeczka cukrumasa budyniowa:2,5 szklanki mleka3 kopiaste łyżki kakao6 kopiastych łyżek cukru2 żółtka250 gramów masła3 łyżki mąki ziemniaczanej ( 2 zwykłe i 1 z górką)masa śmietanowa:0,5 litra śmietany kremówki 30%1 i 1/4 łyżki żelatyny1/3 szklanki wrzącej wody3 kopiaste łyżki cukru pudrudodatkowo:16 sztuk herbatników typu petitkicukier puder do posypaniaJaja zmiksować z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto, piec w nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. Biszkopt schłodzić, nasączyć ponczem.1,5 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem. Kakao, żółtka i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z pozostałym mlekiem. Ugotować gęsty budyń. Jeszcze ciepły wyłożyć na biszkopt, wyrównać powierzchnię. Schłodzić w lodówce.Żelatynę wymieszać z wodą, schłodzić (ma być jednak wciąż płynna). Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i aromat waniliowy, krótko zmiksować.Żelatynę zahartować dwiema łyżkami bitej śmietany, dodać do całości, szybko wymieszać.Masę śmietanową wyłożyć na masę budyniową, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu poukładać herbatniki, lekko docisnąć, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
ewaela