Marchewka w parmezanowej panierce z sosem aioli.docx

(160 KB) Pobierz

Marchewka w parmezanowej panierce z sosem aioli

Pyszna, chrupiąca marchewka (najlepiej młoda) smażona w panierce z bułki tartej, natki pietruszki, chilli i parmezanu. Jako przekąska, snack lub dodatek do dania głównego. Dzieci ją kochają. Koniecznie z czosnkowo - majonezowym dipem aioli.

Marchewka w panierce. Przepis na młodą marchewkę. Marchew - przepis na danie


Składniki:

170 g (około 10 szt) małych marchewek, (młodych lub odmiany "baby"), oskrobanych
80 g bułki tartej
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobno startego Parmezanu
mąka do obtoczenia
1 jajko, roztrzepane
olej do smażenia
SOS AIOLI




Przygotowanie:

·         Odciąć łodygi i liście marchewki, pozostawiając 2 cm końcówki, oskrobać, umyć i osuszyć. Zagotować osoloną wodę w garnku, włożyć marchewki i gotować przez 3 minuty. Dokładnie osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku.

·         Wymieszać bułkę tartą ze skórkę z cytryny, chilli, natką i Parmezanem, doprawić solą i pieprzem. Umieścić mąkę i jajko w oddzielnych talerzach. Marchewki obtaczać najpierw w mące, później w jajku a na końcu w bułce tartej.

·         Smażyć marchewki w średnio nagrzanym oleju przez 1 - 2 minuty na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem aioli.

Przepis na młodą marchewkę gotowaną i smażoną w panierce z bułki tartej. Danie, pomysł na marchewkę

Zgłoś jeśli naruszono regulamin