Marchewka w parmezanowej panierce z sosem aioliPyszna, chrupiąca marchewka (najlepiej młoda) smażona w panierce z bułki tartej, natki pietruszki, chilli i parmezanu. Jako przekąska, snack lub dodatek do dania głównego. Dzieci ją kochają. Koniecznie z czosnkowo - majonezowym dipem aioli.
Składniki:• 170 g (około 10 szt) małych marchewek, (młodych lub odmiany "baby"), oskrobanych• 80 g bułki tartej• 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny• 1/2 łyżeczki chilli• 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki• 1 łyżka drobno startego Parmezanu• mąka do obtoczenia• 1 jajko, roztrzepane• olej do smażenia• SOS AIOLIPrzygotowanie:
· Odciąć łodygi i liście marchewki, pozostawiając 2 cm końcówki, oskrobać, umyć i osuszyć. Zagotować osoloną wodę w garnku, włożyć marchewki i gotować przez 3 minuty. Dokładnie osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
· Wymieszać bułkę tartą ze skórkę z cytryny, chilli, natką i Parmezanem, doprawić solą i pieprzem. Umieścić mąkę i jajko w oddzielnych talerzach. Marchewki obtaczać najpierw w mące, później w jajku a na końcu w bułce tartej.
· Smażyć marchewki w średnio nagrzanym oleju przez 1 - 2 minuty na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem aioli.
tjorivenn