http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/przepisy.html
Dyniowa drożdżowa bułeczka brioche
894 Przykładowe opcje pieczenia:1 opcja - bułeczki na śniadanie: ciasto zagniatamy poprzedniego dnia wieczorem i wstawiamy do lodówki. Pieczemy następnego dnia rano. 2 opcja - bułeczki na podwieczorek: ciasto zagniatamy rano, zostawiamy w lodówce na kilka godzin (2 - 3), następnie pieczemy jeszcze tego samego dnia.
Składniki:• 200 g (1 szklanka 250 ml) purée z upieczonej dyni*• 35 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych drożdży instant)• 100 ml ciepłego mleka• 380 g mąki tortowej• 60 g cukru• szczypta soli• 3 jajka• 150 g miękkiego masłado posmarowania: żółtko + 1 łyżka mlekaopcjonalnie do nadzienia: 16 łyżeczek dobrych powideł śliwkowych lub morelowych lub dobrego dżemu pomarańczowegoPrzygotowanie:
· Najpierw upiec dynię* i zmiksować blenderem na purée, odmierzyć potrzebną ilość.
· Wszystkie składniki na ciasto mają mieć temperaturę pokojową. Drożdże pokruszyć do kubka, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wlać ciepłe mleko, wymieszać i odstawić. Kubek wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą (rozczyn musi się szybko i mocno spieniać, piana ma być gęsta. Jeśli się tak nie stanie, wówczas najlepiej spróbować z nowym rozczynem).
· Przesiać mąkę do dużej misy, dodać cukier, sól, rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub mieszać drewnianą łyżką czy zagniatać ręką. Jednocześnie wbijać kolejno po 1 jajku cały czas miksując, mieszając lub zagniatając. Następnie wyrabiać ciasto mikserem (hakiem) lub ręką przez około 10 -15 minut. Później dodać stopniowo masło i wyrabiać przez kolejne 5 - 10 minut. Na koniec ciasto ma być gładkie i błyszczące, ma być śliskie i odklejać się od dłoni.
· Gdy ciasto będzie już wyrobione, dodać purée z dyni (może być ciepłe, ale nie zimne) i wyrabiać razem do czasu uzyskania jednolitego ciasta.
· Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub dłużej, do 1,5 godziny. Ciasto powinno około trzykrotnie zwiększyć swoją objętość, powinno się napuszyć.
· Uderzyć pięścią w ciasto, zagniatać ręką przez około 1 minutę, miskę przykryć talerzem lub folią i wstawić do lodówki na całą noc lub na około 2 - 6 godzin lub inny dowolny czas krótszy niż 24 godziny.
· Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powygniatać. Zostawić na około 1 godzinę aż ciasto się zagrzeje (jeśli ciasto było długo w lodówce) lub na około 1/2 godziny jeśli było krótko.
· Dwie małe foremki keksowe (o długości około 23 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
· Ciasto pokroić nożem na 16 równych części, uformować z nich kuleczki i układać w foremkach (jeśli decydujemy się na nadzienie - każdą z części rozgnieść w dłoni na placuszek, do środka włożyć łyżeczkę powideł, zlepić brzegi i uformować kuleczkę). W każdej ma się znaleźć po 8 kulek. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (do 1 i 1/2 godziny).
· Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut na złoty kolor. Wyjąc z piekarnika i po przestudzeniu (około 10 minut) można już odrywać ciepłe bułeczki. Czytaj więcej w BLOGU.
* Jak upiec dynię: około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę puree można trzymać w lodówce i wykorzystać w przeciągu 3 dni do innych potraw.
tjorivenn