Krem z pora i jabłka.docx

(154 KB) Pobierz

Krem z pora i jabłka
dla 6 osób

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pory/zupa_z_pora_i_jablka/files/drukuj.gif

Składniki:

·         2 pory

·         1 łyżka masła

·         1 marchewka, obrana, pokrojona w kostkę

·         2 ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę

·         2 duże jabłka, obrane, pokrojone w kostkę

·         1,2 litra wody

·         sól, pieprz

·         szczypta gałki muszkatołowej

·         200 ml soku jabłkowego

·         szczypiorek, natka pietruszki

Dodatki:

·         200 ml płynnej śmietanki 18%

·         zrumienione na patelni plasterki ziemniaków

Wykonanie:
Białe części pora kroję na plasterki i duszę 5 minut na maśle, w rondlu z przykrywką, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaję marchew, ziemniaki i jabłka, wlewam wodę i doprawiam solą, pieprzem i gałką. Duszę na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksuję w blenderze. Przelewam z powrotem do rondla i dodaję sok jabłkowy, podgrzewam jeszcze na średnim ogniu przez 10 minut. Posypuję posiekanym szczypiorkiem i natką.

Zupę podaję gorącą, z ziemniaczkami z patelni oraz śmietanką w oddzielnej miseczce. Pomysł z grzanką ze zdjęcia, nie przypadł mi do gustu. Orzeszki pinii również nie są konieczne.


Przepis na Zupę krem z pora i jabłka, francuski krem

Pyszna zupa z jabłka i pora, zmiksowana 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin