Krem z pora i jabłkadla 6 osóbSkładniki:
· 2 pory
· 1 łyżka masła
· 1 marchewka, obrana, pokrojona w kostkę
· 2 ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
· 2 duże jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
· 1,2 litra wody
· sól, pieprz
· szczypta gałki muszkatołowej
· 200 ml soku jabłkowego
· szczypiorek, natka pietruszki
Dodatki:
· 200 ml płynnej śmietanki 18%
· zrumienione na patelni plasterki ziemniaków
Wykonanie:Białe części pora kroję na plasterki i duszę 5 minut na maśle, w rondlu z przykrywką, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaję marchew, ziemniaki i jabłka, wlewam wodę i doprawiam solą, pieprzem i gałką. Duszę na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksuję w blenderze. Przelewam z powrotem do rondla i dodaję sok jabłkowy, podgrzewam jeszcze na średnim ogniu przez 10 minut. Posypuję posiekanym szczypiorkiem i natką. Zupę podaję gorącą, z ziemniaczkami z patelni oraz śmietanką w oddzielnej miseczce. Pomysł z grzanką ze zdjęcia, nie przypadł mi do gustu. Orzeszki pinii również nie są konieczne.
tjorivenn