Bułeczki z żurawiną i serem.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
50 dag mąki
8 dag cukru
1 łyżeczka soli
7 dag miękkiego masła
1 duże jajko
2 łyżeczki suchych drożdży
1 i 1/8 szk. mleka lub maślanki
Nadzienie :
2 łyżki miodu
20 dag żurawiny
30 dag twarogu sernikowego
2-3 łyżki cukru waniliowego
Oraz:
1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek.
PRZYGOTOWANIE:
Nadzienie: Ser , miód , cukier waniliowy zmiksować do połączenia się składników. Ciasto: Wszystkie składniki ciasto wsypać do dużej miski i wyrobić ciasto(ciasto może się troszkę kleić do rąk) . Oprószamy mąką , przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto podwoi swoją objętość lekko wyrabiamy . Podsypujemy delikatnie mąką , rozwałkowujemy na prostokąt 30x35 cm. Wykładamy ,masę serową i posypujemy żurawiną . Następnie ciasto zwijamy wzdłuż krótszego boku i kroimy na 12 równych części. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując około 1-2 cm odległości. Znów odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem .Pieczemy 20-30 min. w temp. 190 st. C
jurekkoto