Bułeczki z żurawiną.docx

(13 KB) Pobierz

             

Bułeczki z żurawiną i serem.

SKŁADNIKI:

    Ciasto:

    50 dag mąki

    8 dag cukru

    1 łyżeczka soli

    7 dag miękkiego masła

    1 duże jajko

    2 łyżeczki suchych drożdży

    1 i 1/8 szk. mleka lub maślanki

    Nadzienie :

    2 łyżki miodu

    20 dag żurawiny

    30 dag twarogu sernikowego

    2-3 łyżki cukru waniliowego

    Oraz:

    1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek.

PRZYGOTOWANIE:

Nadzienie: Ser , miód , cukier waniliowy zmiksować do połączenia się składników. Ciasto: Wszystkie składniki ciasto wsypać do dużej miski i wyrobić ciasto(ciasto może się troszkę kleić do rąk) . Oprószamy mąką , przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto podwoi swoją objętość lekko wyrabiamy . Podsypujemy delikatnie mąką , rozwałkowujemy na prostokąt 30x35 cm. Wykładamy ,masę serową i posypujemy żurawiną . Następnie ciasto zwijamy wzdłuż krótszego boku i kroimy na 12 równych części. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując około 1-2 cm odległości. Znów odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem .Pieczemy 20-30 min. w temp. 190 st. C

Zgłoś jeśli naruszono regulamin