przepis na kaszę gryczanš składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki wody (jeli chcemy jš tylko gotować) lub 3 szklanki (jeli dodatkowo będziemy jš prażyć w piekarniku) 1 łyżka masła sól przygotowanie: Posolonš wodę z dodatkiem masła doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Proponuję nie mieszać kaszy w trakcie gotowania. Pomiędzy ziarnami tworzš się kanaliki odprowadzajšce parę. Jeli jednak zamieszacie, to trzeba będzie mieszać co chwilę, by nie przypaliła się. Gdy cała woda zostanie wchłonięta, zdejmujemy z ognia. I tu pojawiajš się trzy drogi co dalej poczynić. Niecierpliwi mogš kaszę już nakładać i zajadać ze smakiem to szybszy sposób i wcale nie zły. Po prostu efekt może być lepszy, jeli wykażemy się cierpliwociš. Garnek z ugotowanš kaszš wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 45 minut to najlepszy sposób na smacznš kaszę podawanš na goršco. Natomiast jeli chcemy uzyskać kaszę zimnš, to najlepiej garnek z kaszš zawinšć w koc i pozwolić jej spokojnie ostygnšć (nawet kilka godzin). Smacznego!
atuna01