jak gotować gryczaną.txt

(1 KB) Pobierz
przepis na kaszę gryczanš

składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej
2 szklanki wody (jeli chcemy jš tylko gotować) lub 3 szklanki (jeli dodatkowo będziemy jš prażyć w piekarniku)
1 łyżka masła
sól
przygotowanie:

Posolonš wodę z dodatkiem masła doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem.
Proponuję nie mieszać kaszy w trakcie gotowania. Pomiędzy ziarnami tworzš się kanaliki odprowadzajšce parę. Jeli jednak zamieszacie, to trzeba będzie mieszać co chwilę, by nie przypaliła się.
Gdy cała woda zostanie wchłonięta, zdejmujemy z ognia. I tu pojawiajš się trzy drogi co dalej poczynić.

Niecierpliwi mogš kaszę już nakładać i zajadać ze smakiem  to szybszy sposób i wcale nie zły. Po prostu efekt może być lepszy, jeli wykażemy się cierpliwociš.
Garnek z ugotowanš kaszš wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 45 minut  to najlepszy sposób na smacznš kaszę podawanš na goršco.
Natomiast jeli chcemy uzyskać kaszę zimnš, to najlepiej garnek z kaszš zawinšć w koc i pozwolić jej spokojnie ostygnšć (nawet kilka godzin).
Smacznego!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin