przetrzymanie mięsa w pokrzywach.txt

(0 KB) Pobierz
1 PRZETRZYMYWANIE MIĘSA W POKRZYWACH
Jest to stary sposób stosowany przez gospodynie na wsi. Czynnikiem chro-nišcym mięso od zbyt szybkiego psucia się jest kwas mrówkowy występujšcy
w liciach pokrzywy. Wykorzystujšc te właciwoci pokrzywy trzeba równo-czenie pamiętać, że może być ona zanieczyszczona ziemiš, kurzem, odchoŹdami zwierzšt czy ptactwa domowego, a w zwišzku z tym  mogš się na niej znaleć drobnoustroje chorobotwórcze. Można więc wykorzystywać tylko pokrzywę rosnšcš z dala od chlewów, ustępów, mietników, gnojówek czy pryzm z nawozem. Zerwanš w odpowiednim miejscu pokrzywę opłukać, otrzšsnšć z wody i dopiero wykorzystać.
Można pokrzywš wyłożyć naczynie, w którym zechcemy przechowywać mięso, ułożyć na niej mięso i przykryć je pokrzywš. Można też mięso owinšć pokrzywami, a następnie czystš szmatkš i położyć na tacce czy innym płaskim naczyniu. 
#2  Dawne sposoby przechowywania mięsa.: post #2 Siara
Zgłoś jeśli naruszono regulamin