ledzie marynowane po szwedzku (przepis zmodyfikowany na podst. ksišżki: "Ryby" A. Wolter) 500 g solonych ledzi 4 szalotki 1/4 l wody 1 łyżeczka czarnej herbaty liciastej 1/8 l octu z jabłek 2 listki laurowe 10 jagód jałowca po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 5 godzików 2 łyżki oliwy z oliwek ledzie moczyć przez 24 godziny w dużej iloci zimnej wody. Następnego dnia pokroić na ukone kawałki szerokoci 4 cm. Szalotki obrać i pokroić w cienkie kršżki. Wodę zagotować, zalać niš herbaciane listki, parzyć 5 minut. Następnie esencję herbacianš ostudzić i przelać do zamykanego pojemnika. Dodać listki laurowe, ziarna przypraw i wlać ocet. Kawałki ledzia włożyć do marynaty tak, by były niš całkowicie przykryte. Wierzch marynaty polać oliwš i odstawić do lodówki na minimum 3 dni. Tak zamarynowane ledzie będš wieże przez 2 tygodnie. Najlepiej smakujš z ziemniakami w mundurkach. Smacznego!
atuna01