Śledzie marynowane po szwedzku.txt

(0 KB) Pobierz
ledzie marynowane po szwedzku
(przepis zmodyfikowany na podst. ksišżki: "Ryby" A. Wolter)

500 g solonych ledzi
4 szalotki
1/4 l wody
1 łyżeczka czarnej herbaty liciastej
1/8 l octu z jabłek
2 listki laurowe
10 jagód jałowca
po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
5 godzików
2 łyżki oliwy z oliwek

ledzie moczyć przez 24 godziny w dużej iloci zimnej wody. Następnego dnia pokroić na ukone kawałki szerokoci 4 cm. Szalotki obrać i pokroić w cienkie kršżki.
Wodę zagotować, zalać niš herbaciane listki, parzyć 5 minut.
Następnie esencję herbacianš ostudzić i przelać do zamykanego pojemnika. Dodać listki laurowe, ziarna przypraw i wlać ocet.
Kawałki ledzia włożyć do marynaty tak, by były niš całkowicie przykryte.
Wierzch marynaty polać oliwš i odstawić do lodówki na minimum 3 dni.
Tak zamarynowane ledzie będš wieże przez 2 tygodnie.
Najlepiej smakujš z ziemniakami w mundurkach.
Smacznego!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin