Składniki (3-4 porcje): 250 g filetów ledziowych w oleju (mogš być również solone, ale należy je dobrze wypłukać) 3-4 kawałki papryki rednia czerwona cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwanej mietany lub gęstego jogurty pół pęczka koperku sól i pieprz Sposób przygotowania: ledzie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć do miseczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub cienkie pióra, odrobinę posolić i odstawić na parę minut. Marynowanš paprykę osšczyć z zalewy, pokroić w kostkę. Koperek posiekać, parę gałšzek zostawić do dekoracji. Majonez wymieszać w małej miseczce ze mietanš lub jogurtem. Do ledzi dodać paprykę, cebulę, koperek i majonez ze mietanš. Wszystko delikatnie wymieszać i doprawić pieprzem.
atuna01