ceviche.txt

(0 KB) Pobierz
Składniki

sok z 6-8  limonek
sól  do smaku
400 g polędwiczek z dorsza
2  awokado
3 pomidory
1  mała pokrojona w piórka cebula czerwona
2 gałšzki kolendry
Szef kuchni Angel Aceves Vivanco, Meksykanin z Guadalajary goršco poleca:

Sposób przygotowania:

Rybę posól i pokrój w grubš kostkę. Zalej sokiem z limonek i dodaj 2 gałšzki kolendry. Wstaw przykryte do lodówki na kilka godzin, co jaki czas zamieszaj.

Przed podaniem pokrój awokado i pomidory w kostkę podobnej wielkoci. Odced rybę z soku. Wymieszaj rybę z warzywami, posyp czerwonš cebulš i naciš kolendry.

* Ceviche to rodzaj sałatki, która pochodzi najprawdopodobniej z Peru. Tradycyjnie przyrzšdzana z surowej ryby zalewanej sokiem z limonki, z dodatkiem warzyw.

 

***

Przepis przygotowała dla nas restauracja meksykańska El Popo (Warszawa, ul. Senatorska 27) należšca do rodzeństwa Kręglickich.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin