cevice orginalne.txt

(2 KB) Pobierz
Ceviche de camarones
08/12/2005 | Zakatalogowane w: Chile,Ekwador,kuchnia,Peru | Autor: tierralatina.pl
Poproszony zostałem o podanie przepisu na ceviche de camarones. Bedzie wiec dzi kuchennie Choć wcale nie tak prosto  bowiem z ceviche problem jest mniej więcej taki, jak z polskim bigosem: tyle przepisow ile kucharek. Co więcej, potrawę tš przyrzšdza się w Ekwadorze, Peru i Chile, więc wariacji regionalnych jest co nie miara. Nie jest to wiec PRZEPIS, ale jeden z bardzo wielu przepisow


 
Potrzebujemy kilograma redniej wielkosci krewetek, nie mrożonych jeli to możliwe; jednš dużš cebulę; 6 limonek, które od biedy zastšpić można cytrynami; jednš zielona ostra papryczkę; 10 gałšzek kolendry; 2 zšbki czosnku, 3 łyżki keczupu; 2 duże, dojrzałe pomidory; sól i pieprz do smaku.

Bardzo dokładnie myjemy krewetki. Obieramy je ze skorupek, nóżek, wšsów, etc. Skorupki (pancerzyki) gotujemy przez 10 minut w niewielkiej iloci wody. Odcedzić, skorupki wyrzucić, ale zachować wodę. Doprowadzamy jš ponownie do wrzenia i na 30 sekund zanurzamy w niej obrane krewetki. Osuszamy je potem i schładzamy. Cebulę obieramy i tniemy na drobne plasterki. Wrzucamy do miski, przykrywamy wodš i dodajemy 2 łyżeczki soli  odstawiamy na 15 minut. Potem płuczemy cebulę w zimnej wodzie, odcedzamy i dodajemy sok wysinięty z limonek. Przykrywamy i zostawiamy na 15 minut. Drobno tniemy kolendrę, także  w niewielkie kosteczki  pomidory obrane ze skórki, oraz paprykę. Mieszamy wszystko, także krewetki, drobniutko pocięty czosnek i ketchup. Na minimum godzinę odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy schłodzone. Palce lizać

Aby ewentualnie złagodzić kwasotę, można dodać także sok wycinięty z jednej pomarańczy.

W przypadku, gdy krewetki były już obrane, pomijamy oczywicie pierwszy etap gotowania i obierania. Myjemy je, osuszamy i wrzucamy (surowe) do soku z cebulš i innymi składnikami. W takim wypadku odstawiamy to wszystko na minimum 3 godziny. Sš też tacy co ketchup zastępujš musztardš, albo zamiast kolendry używajš oregano.

Inne szkoły zalecajš też gotowanie obranych krewetek przez 5 do 10 minut. Ja zdecydowanie jednak wolę ceviche robione z surowych, bšd tylko parzonych. Oczywicie jeli mamy jakiekolwiek wštpliwoci, co do ich wieżoci to trzeba oczywicie przejć przez etap gotowania

Zgłoś jeśli naruszono regulamin