turecka sałatka.txt

(1 KB) Pobierz
Znalazlam, ze sumak jest uzywany glownie w tureckiej i iranskiej kuchni do potraw z ryzu. U nas stosowany jest do salatek. Wiem, ze turcy posypuja nim kebap.

Pozdrawiam

W Libanie, Syri i Egipcie gotuje sie te nasionka w malej ilosci wody, powstaje intensywny kwasny, czerwony wywar, ktory dodaje sie do potraw z miesa albo z warzyw.

FATTUSH(Pee)

To jest domowa arabska sałata z warzyw i chleba. Charakter nadaje suszony sumak - ciemnoczerwony, kwaśny proszek dostępny w sklepach arabskich, lub z przyprawami
składniki: pęczek rzodkiewek, 2 ogórki, 2 jędrne pomidory, 1 czerwona cebula pokrojona w wiórki, serce sałaty (środkowe liście, drobne i twarde), rukola, posiekana natka pietruszki i świeża mięta, 2 kromki chleba pp
sos: - bez oliwy
4 łyżki soku z cytryny, 2 utarte ząbki czosnku, 8 łyżek oliwy, sól, pieprz, sumak
Wymieszać składniki sosu. 
Warzywa pokroić w grubą kostkę, sałatę porwać, wymieszać z ziołami. 
Chleb opiec lub podpiec w piekarniku i grubo pokruszyć. 
Na chlebie położyć warzywa i polać sosem, dodatkowo posypać sumakiem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin