Znalazlam, ze sumak jest uzywany glownie w tureckiej i iranskiej kuchni do potraw z ryzu. U nas stosowany jest do salatek. Wiem, ze turcy posypuja nim kebap. Pozdrawiam W Libanie, Syri i Egipcie gotuje sie te nasionka w malej ilosci wody, powstaje intensywny kwasny, czerwony wywar, ktory dodaje sie do potraw z miesa albo z warzyw. FATTUSH(Pee) To jest domowa arabska sałata z warzyw i chleba. Charakter nadaje suszony sumak - ciemnoczerwony, kwaśny proszek dostępny w sklepach arabskich, lub z przyprawami składniki: pęczek rzodkiewek, 2 ogórki, 2 jędrne pomidory, 1 czerwona cebula pokrojona w wiórki, serce sałaty (środkowe liście, drobne i twarde), rukola, posiekana natka pietruszki i świeża mięta, 2 kromki chleba pp sos: - bez oliwy 4 łyżki soku z cytryny, 2 utarte ząbki czosnku, 8 łyżek oliwy, sól, pieprz, sumak Wymieszać składniki sosu. Warzywa pokroić w grubą kostkę, sałatę porwać, wymieszać z ziołami. Chleb opiec lub podpiec w piekarniku i grubo pokruszyć. Na chlebie położyć warzywa i polać sosem, dodatkowo posypać sumakiem.
atuna01