Sok z pokrzywy 300-500 g młodych listków pokrzywy z samych wierzchołków roliny 1 litr schłodzonej wody mineralnej 100-150 g cukru sok z połowy cytryny kawałek (1 cm) korzenia imbiru (można ominšć) lód (do hartowania i do podania) wieżo zebranš młodš pokrzywę (trzeba zbierać w grubych rękawiczkach lub przez karton) przelać na sicie wrzštkiem i natychmiast przełożyć do przygotowanej miski z lodem. Mamy się pozbyć włosków z kwasem mrówkowym, a nie ugotować pokrzywę. Zahartowane listki wrzucić do blendera, zalać częciš wody mineralnej, dodać sok z cytryny, posiekany imbir i dokładnie zmiksować. Następnie sok pokrzywowy przecedzić, dolać resztę wody i rozpucić w nim cukier. Podawać w wysokich szklankach z kostkami lodu i plasterkami cytryny lub jadalnymi kwiatkami.
atuna01