sok z pokrzyw.txt

(0 KB) Pobierz
Sok z pokrzywy

300-500 g młodych listków pokrzywy z samych wierzchołków roliny
1 litr schłodzonej wody mineralnej
100-150 g cukru
sok z połowy cytryny
kawałek (1 cm) korzenia imbiru (można ominšć)
lód (do hartowania i do podania)

wieżo zebranš młodš pokrzywę (trzeba zbierać w grubych rękawiczkach lub przez karton) przelać na sicie wrzštkiem i natychmiast przełożyć do przygotowanej miski z lodem. Mamy się pozbyć włosków z kwasem mrówkowym, a nie ugotować pokrzywę.

Zahartowane listki wrzucić do blendera, zalać częciš wody mineralnej, dodać sok z cytryny, posiekany imbir i dokładnie zmiksować. Następnie sok pokrzywowy przecedzić, dolać resztę wody i rozpucić w nim cukier. Podawać w wysokich szklankach z kostkami lodu i plasterkami cytryny lub jadalnymi kwiatkami.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin