Lwowska sałatka śledziowa Drukuj Przepis Magdy Gessler Sałatka ze śledzia rodem ze Lwowa jest w mojej rodzinie jadana od zawsze. CZAS 1 godz.TRUDNOŚĆPORCJA DLA buraki 10 małych ziemniaki sałatkowe 5 seler 1 duży jabłka (szara reneta lub inne kwaskowate) 6 filety śledziowe marynowane, wymoczone 6 cebula 1-2 ogórki kiszone 7-8 marynowane podgrzybki mały słoiczek kapary mały słoiczek marynowane śliwki mały słoiczek fasola biała ugotowana szklanka olej słonecznikowy 2 łyżki Sos: śmietana świeża tłusta 1 litr musztarda rosyjska 1 słoiczek sól i cukier do smaku zdj. StockFood/Free Burak ma w sobie wiele czaru i o ile tylko pozostaje warzywem mój salon jest dla niego zawsze otwarty. Ugotować w łupinach buraki, ziemniaki, seler. Obrać, pokroić w kostkę (ok. 2 cm). Jabłka i ogórki również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paski. Osączyć grzyby, kapary i śliwki. Śliwki pokroić. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki, buraki dodając na końcu. Skropić olejem, przykryć, wstawić na noc do lodówki. Wymieszać śmietanę z musztardą i doprawić tak, aby sos miał słodko-kwaśny smak. Sałatkę polać sosem przed podaniem.
atuna01