Lwowska sałatka śledziowa(Magda Gesler).txt

(1 KB) Pobierz
Lwowska sałatka śledziowa Drukuj
Przepis Magdy Gessler
 
Sałatka ze śledzia rodem ze Lwowa jest w mojej rodzinie jadana od zawsze.
CZAS 1 godz.TRUDNOŚĆPORCJA DLA
buraki	10 małych
ziemniaki sałatkowe	5
seler	1 duży
jabłka (szara reneta lub inne kwaskowate)	6
filety śledziowe marynowane, wymoczone	6
cebula	1-2
ogórki kiszone	7-8
marynowane podgrzybki	mały słoiczek
kapary	mały słoiczek
marynowane śliwki	mały słoiczek
fasola biała ugotowana	szklanka
olej słonecznikowy	2 łyżki
Sos:	
śmietana świeża tłusta	1 litr
musztarda rosyjska	1 słoiczek
sól i cukier	do smaku

zdj. StockFood/Free
Burak ma w sobie wiele czaru i o ile tylko pozostaje warzywem mój salon jest dla niego zawsze otwarty.
Ugotować w łupinach buraki, ziemniaki, seler. Obrać, pokroić w kostkę (ok. 2 cm). Jabłka i ogórki również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paski. Osączyć grzyby, kapary i śliwki. Śliwki pokroić. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki, buraki dodając na końcu. Skropić olejem, przykryć, wstawić na noc do lodówki. Wymieszać śmietanę z musztardą i doprawić tak, aby sos miał słodko-kwaśny smak. Sałatkę polać sosem przed podaniem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin