Cwiczenie_do_czesci_3B_Dietetyka.docx

(23 KB) Pobierz

Ćwiczenie 1.

Czy dieta kopenhaska jest dietą zdrową? Odpowiedz tak lub nie i uzasadnij swoją odpowiedź.

Ćwiczenie 2.

W jaki sposób możemy uniknąć efektu jo-jo?

Ćwiczenie 3.

Jakie techniki przygotowania potraw należy szczególnie ograniczyć w trakcie stosowania diety podstawowej?

 

Ćwiczenie 4.

Co sprawia, że dieta śródziemnomorska jest zaliczana do diet zdrowych?

Ćwiczenie 5.

Jaki % sumy dobowego zapotrzebowania energetycznego  w diecie podstawowej przypada na węglowodany?

Ćwiczenie 6.

Jakie znasz objawy źle dobranej diety?

Ćwiczenie 7.

Jakie produkty spożywcze wpływają korzystnie na perystaltykę  jelit i jaka dietę stosuje się w przypadku zaburzeń jelit?

Ćwiczenie 8.

Jak klasyfikujemy diety?

Ćwiczenie 9.

Dla kogo stosuje się dietę ubogoenergetyczną?

Ćwiczenie 10.

Czy poleciłbyś dietę kapuścianą osobom z dużą nadwagą?

Ćwiczenie 11.

Jakie produkty spożywcze musimy wyeliminować  podczas stosowaniu diety o zwiększonej zawartości kwasów tłuszczowych. Jaki jest cel tej diety?

Ćwiczenie 12.

W profilaktyce jakiej choroby możemy polecić dietę Montignaca i dlaczego?

Zgłoś jeśli naruszono regulamin