SKLADNIKI: DLA 1 OSOBY ziarna amarantusa: - 30 do 50 g (ok. 1/4 szkl.) jako danie dodatkowe - 60 do 80 g (mniej niz 1/2 szkl.) jako danie glówne trzykrotna ilosc wody 1 plaska lyzeczka soli na 1 szkl. wody PRZYGOTOWANIE: DO 15 MIN. Ziarna amarantusa zagotowac w potrójnej ilosci osolonej wody i gotowac na malym ogniu przez 15 minut. Odcedzic na najdrobniejszym sitku, takim z zylki. WSKAZÓWKI I UWAGI: 1 szkl. amarantusa to ok. 170 g. ================================= Skladniki: 20g maki gryczanej 40g maki z amarantusa (u mnie zmielony amarantus) 5g swiezo zmielonego siemienia lnianego 10g zmielonego maku 150g jogurtu naturalnego 1/2 lyzeczki cynamonu 1/4 lyzeczki sody slodzidlo Wszystkie skladniki dokladnie mieszamy i odstawiamy na chwile. Rozgrzewamy lekko natluszczona patelnie i smazymy na niej male placuszki (1 lyzeczka = 1 placuszek) po kilka minut z kazdej strony. Gotowe placki wykladamy na talerz i posypujemy cynamonem. Podajemy z dowolnymi dodatkami. =============================== Skladniki (8 sztuk) mufinow 2 jaja 2 szklanki amarantusa ekspandowanego garsc rodzynek garsc slonecznika 1 lyzka ksylitolu (mozna zastapic miodem lub zwyklym cukrem) szczypta soli 1/2 lyzeczka sody oczyszczonej* 1/2 lyzeczki cynamonu Przygotowanie: Jajka roztrzepac widelcem ze slodzidlem, soda i szczypta soli. Nastepnie dodac amarantus, rodzynki, slonecznik i cynamon. Powstala masa powinna byc dosyc gesta. Aby lepiej nakladalo sie ja do foremek warto jest pomoczyc lyzke w zimnej wodzie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. =============================
Audiobooki.pl