amarantus.txt

(1 KB) Pobierz
SKLADNIKI:   DLA 1 OSOBY

ziarna amarantusa: 
- 30 do 50 g (ok. 1/4 szkl.) jako danie dodatkowe 
- 60 do 80 g (mniej niz 1/2 szkl.) jako danie glówne 
trzykrotna ilosc wody 
1 plaska lyzeczka soli na 1 szkl. wody
PRZYGOTOWANIE:   DO 15 MIN.

Ziarna amarantusa zagotowac w potrójnej ilosci osolonej wody i gotowac na malym ogniu przez 15 minut. 

Odcedzic na najdrobniejszym sitku, takim z zylki.
WSKAZÓWKI I UWAGI:

1 szkl. amarantusa to ok. 170 g.
=================================

Skladniki:
20g maki gryczanej
40g maki z amarantusa (u mnie zmielony amarantus)
5g swiezo zmielonego siemienia lnianego
10g zmielonego maku
150g jogurtu naturalnego
1/2 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki sody
slodzidlo

Wszystkie skladniki dokladnie mieszamy i odstawiamy na chwile. 
Rozgrzewamy lekko natluszczona patelnie i smazymy na niej male placuszki (1 lyzeczka = 1 placuszek) po kilka minut z kazdej strony. 
Gotowe placki wykladamy na talerz i posypujemy cynamonem. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
===============================
Skladniki (8 sztuk) mufinow
2 jaja
2 szklanki amarantusa ekspandowanego
garsc rodzynek
garsc slonecznika
1 lyzka ksylitolu (mozna zastapic miodem lub zwyklym cukrem)
szczypta soli
1/2 lyzeczka sody oczyszczonej*
1/2 lyzeczki cynamonu

Przygotowanie:
Jajka roztrzepac widelcem ze slodzidlem, soda i szczypta soli.
 Nastepnie dodac amarantus, rodzynki, slonecznik i cynamon. Powstala masa powinna byc dosyc gesta.
Aby lepiej nakladalo sie ja do foremek warto jest pomoczyc lyzke w zimnej wodzie.
 Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
=============================
Zgłoś jeśli naruszono regulamin