1. Do rozwoju masy mięśniowej powinno się stosować:
a. Metodę body building
b. Metodę Widerowską
c. Metodę kulturystyczną
2. Włókna silne, szybkie i mało wytrzymałe, to:
a. Czerwone
b. Szybkokurczliwe glikoli tyczne
c. Białe
a. Białka
3. Aminokwasy rozgałęzione, to:
a. Glutamina
b. Leucyna
c. Walina
4. Przyrost masy mięśniowej wspomaga
a. L-karnityna
b. Odżywka typu gainer
c. Trening aerobowy
5. Redukując tkankę tłuszczową należy
a. Zwiększyć ilość białka i zredukować tłuszcze do minimum
b. Zwiększyć ilość białka i zmniejszyć ilość węglowodanów
c. Zwiększyć ilość tłuszczów i zwiększyć ilość węglowodanów
6. Współczesne teorie powstawania otyłości noszą nazwę
a. Zadanej nastawy
b. Wielkiej nastawy
c. Płynnej nastawy
7. Geny związane z otyłością noszą nazwy
a. OBETES
b. DIABETES
c. KOCHONES
8. Wykonanie serii do odmowy oznacza iż doszło do zmęczenia
a. Włókien mięśniowych
b. Ośrodków ruchowych w rogach przednich rdzenia kręgowego
c. Ośrodków ruchowych w korze mózgowej
9. Przyrosty masy mięśniowej są możliwe dzięki
a. Hiperplazji
b. Hipertrofii
c. Hiperglikemii
10. Czynniki konieczne do rozwoju masy mięśnia, to:
a. Odpowiedni poziom hormonów anabolicznych w komórce
b. Trening aerobowy
c. Odpowiedni poziom aminokwasów w komórce
11. W przewodzeniu impulsu nerwowego na mięsień bierze udział:
a. Holicerynaza
b. Acetylocholina
c. Kinaza keratynowa
12. W skurczu mięśnia biorą udział białka czynne
a. Aktyna
b. Mioglobina
c. Miozyna
13. Z budowaniem formy sportowej związane są pojęcia:
a. Nadkompensacji powysiłkowej
b. Podkompensacji powysiłkowej
c. Superkompensacji powysiłkowej
14. W czasie skurczu długość mięśnia może się zmniejszać o:
a. 30%
b. 50%
c. 70%
15. Reakcja Lohmana dotyczy przemian
a. Węglowodanów
b. Fosfagenów
c. Tłuszczów
16. Pod pojęciem anabolizmu rozumiemy:
a. Rozbudowę masy mięśniowej
b. Podanie sterydów anabolicznych
c. Rozpad masy mięśniowej
17. Optymalny skład pokarmu dla rozbudowy masy mięśniowej, to
a. 70% białka; 20% węglowodanów; 10% tłuszczów
b. 30% białka; 60% węglowodanów; 10% tłuszczów
c. 20% białka; 30% węglowodanów; 50% tłuszczów
18. Zapotrzebowanie na wodę zależy od:
a. Wieku
b. Aktywności fizycznej
c. Klimatu
19. Aminokwasy endogenne, to:
b. Lizyna
c. Fenyloalanina
20. Do antyoksydantów należą
a. Pestycydy
b. Ksenobiotyki
c. Koenzym Q10
21. Indeks glikogenowy określa szybkość zmian w poziomie
a. Skrobii we krwi pod wpływem spożytych węglowodanów
b. Glukozy we krwi pod wpływem spożytych węglowodanów
c. Sacharozy we żołądku pod wpływem spożytych węglowodanów
22. Insulina wspomaga:
a. Syntezę białek ustrojowych
b. Syntezę glikogenu
c. Przewodzenie glukozy z krwi do tkanek
23. Największą zawartość białka w 100g ma:
a. Białko jaja kurzego
b. Żółtko jaja kurzego
c. Wątróbka kurza
24. Pierwiastki konieczne w pracy mięśnia to
a. Magnez
b. Selen
c. Wapń
25. Krótkotrwałe intensywne naciski na nasady kości długich powodują
a. Stymulację ich rozwoju długościowego
b. Zahamowanie ich rozwoju długościowego
c. Rozrost nasad kości na szerokość
26. Ćwiczenie angażujące mięśnie dwugłowe uda, to:
a. Wyprosty podudzi siedząc
b. Zginanie podudzi leżąc przodem
c. Martwy ciąg o prostych nogach
27. Ćwiczenia dynamicznie angażujące mięśnie brzucha, to
a. Zbliżanie mostka do spojenia z leżenia tyłem
b. W zwisie – zginanie uda do poziomu
c. Skłony tułowia w stawie biodrowym z leżenia tyłem do siadu prostego
28. Podczas schodzenia do przysiadu mięśnie jednostawowe, mięśnia czworogłowego uda
a. Kurczą się
b. Rozciągają się
c. Nie zmieniają swojej długości
29. Głowy krótkie mięśnia trójgłowego ramienia
a. Prostują ramię
b. Nawracają ramię
c. Prostują przedramię
30. Mięsień płaszczkowaty:
a. Prostuje grzbietowo stopę
b. Zgina podeszwowo stopę
c. Zgina podudzie w stawie kolanowym
31. Mięśnie pośladkowe
a. Prostują udo w tył, skos
b. Odwodzą udo
c. Zginają udo w przód, skos
32. Przy skrętoskłonie tułowia w lewo współpracują ze sobą mięśnie:
a. Skośny zewnętrzny prawy i skośny wewnętrzny lewy
b. Skośny zewnętrzny lewy i skośny wewnętrzny prawy
c. Skośny zewnętrzny lewy i skośny wewnętrzny lewy
33. Czy w wyciskaniu stojąc współpracują poprzez kurczenie się następujące mięśnie:
a. Najszersze grzbietu
b. Czworoboczne górna część
c. Naramienne
...
MareXX666