a Niedawno kolejny przypadek ofiary tasiemca odnotowano w Chinach. Człowiek ten odwiedził swojego lekarza, skarżšc się na bóle brzucha i swędzenie skóry. Pełne skanowanie go ujawniło nie bardzo ładny obraz jego wnętrza całkowicie opanowanego przez robaki! Inne podobne przypadki odnotowano w cišgu ostatnich lat w Ameryce północnej, Europie i Azji. To przerażajšce skażenie jest znany jako skażenie difylobotrioza (diphyllobothriasis). Jest to spowodowane tasiemcem bruzdogłowym szerokim diphyllobothrium i nabywa się go przez jedzenie niedogotowanej lub surowej ryby. Marynowane i wędzone ryby mogš również przekazywać robaka. Ten straszny robak jest największym pasożytem który infekuje ludzi. 20 lat temu, ta infekcja był znana głównie w wiejskich wioskach rybackich w Japonii, ale od tego czasu opanowała wiat. Wród najczęciej dotkniętych obszarów sš częci wiata, w których konsumowane sš specyficzne dania z ryb. Surowe solone lub marynowane filety sš popularne w Skandynawii, we Włoszech, ludzie zachwycajš się Carpaccio (danie z surowego mięsa lub ryby), i we Francji, gdzie podajš tartare maison (surowy łoso). Ludzie zakażeni bruzdogłowcami często nie majš żadnych objawów, albo bardzo niespecyficzne, i zakażenie może utrzymywać się przez lata, powoli wyniszczajšc ofiarę. Jeli zjesz zainfekowanš rybę, to larwy zaczynajš rosnšć w jelitach. Sš w pełni rozwinięte w 3 do 6 tygodni, i dorosłych pasożyt rozpoczyna produkcję jaj w każdym ze swoich wielu segmentów. Ludzie zazwyczaj cierpiš na bóle brzucha, zmęczenie, utratę wagi i biegunkę. Jaja i częci tasiemca mogš być wydalane w stolcu. Czasami przymocowuje się w bliższej częci jelita cienkiego i zaczyna wykorzystywać wit. B12 gospodarza, co prowadzi do anemii. Niektóre gatunki ryb sš bardziej podatne na skażenia. Ogólnie rzecz bioršc, jest to ryba słodkowodna lub ryby, które odbywajš tarło w rzekach słodkowodnych noszšcych diphyllobothrium w pierwszym stadium larwalnym. Helen Rennie, włacicielka szkoły kucharskiej Helens Kitchen w Bostonie specjalizujšca się w daniach rybnych, mówi, że duże odmiany tuńczyka takie jak niebieska płetwa, żółta płetwa i duże oko [blue fin, yellow fin i big eye] sš zazwyczaj wolne od pasożytów. Zwykle nosicielami ich sš gatunki takie jak pstršg, dorsz i dziki łoso. Ale nie ma powodów do paniki i odrzucania wszystkich dań z ryb. Po pierwsze, gotowanie ryb zabija pasożyty. Ponadto, wiele sprzedawanych ryb poddaje się procesowi zwanemu przewietlaniem, podczas którego usues się pasożytów na powierzchni. Zgodnie z przepisami USDA, wszystkie ryby przeznaczone na sushi muszš być mrożone przez kilka tygodni, aby zabić pasożyty. W przypadku, gdy ma się pecha i załapie robaka, niechciany goć może zostać zabity pojedynczš dawkš 10 25 mg / kg prazykwantelu. I będziesz miał wielkš historię do opowiadania do końca życia o czasie, kiedy jadłe surowe ryby. Teraz, gdy wiesz o niebezpieczeństwach jedzenia surowych ryb powiniene również mieć wiadomoć niebezpieczeństwa jedzenia ryb hodowlanych i możesz być zaskoczony tym, że nigdy nie powinno się jeć tilapii i innych ryb hodowlanych.
smario25