Uprawa pieczarek w domu - instrukcja.docx

(183 KB) Pobierz

Uprawa pieczarek w domu instrukcja

 

Uprawa pieczarek w domu to doskonały sposób na samodzielne pozyskanie tych pysznych grzybów. Dzięki uprawie pieczarek w domu mamy je zawsze pod ręką i możemy być pewni że grzyby zostały wyhodowane bez sztucznych dodatków i chemii. Dziś uprawa pieczarek w domu stała się dziecinnie prosta dzięki gotowym zestawom do uprawy pieczarki. Oto prosta instrukcja uprawy pieczarek w domu. Zobacz jakie to łatwe!

 

http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/plikiporady/uprawa-pieczarek-w-domu-1m.jpg

 

Dlaczego warto uprawiać pieczarki w domu?

Gdy za oknem chłody i okres wegetacji roślin mamy za sobą, wielu ogrodników amatorów może zastanawiać się - czym się zająć, gdy ukochany ogród zasypia zimowym snem? Jeżeli chcemy spróbować czegoś nowego, a jednocześnie bardzo łatwego, z niemal 100% gwarancją powodzenia uprawy, warto zainteresować się amatorską uprawą pieczarki. Uprawa pieczarek w domu może być prowadzona przez cały rok, również zimą, o ile dysponujemy pomieszczeniem, w którym temperatura waha się w przedziale od 12 do 20°C. Dostępność światła nie ma tu znaczenia, dlatego uprawę możemy prowadzić po prostu w piwnicy, na strychu lub w garażu.

 

Plony z takiej uprawy pieczarek w domu na pewno się nie zmarnują, gdyż pieczarki są grzybami powszechnie wykorzystywanymi w kuchni. Posiadają przyjemny, łagodny smak i są jednymi z niewielu grzybów, które można spożywać nawet na surowo. Dlatego dodaje się je nie tylko do zup i sosów, gdzie są poddawane gotowaniu lub duszeniu, ale także na świeżo do sałatek i kanapek.

Możliwość samodzielnej uprawy pieczarek w domu zainteresuje też na pewno osoby, które unikają kupowania w sklepach pieczarek pochodzących z produkcji przemysłowej, w obawie, iż takie grzyby rosły "na chemii". Jeżeli sami wyhodujemy pieczarki, będziemy mieli pewność, że nie rosły na sztucznych nawozach i nie zawierają środków konserwujących, zabezpieczających przed psuciem podczas transportu i magazynowania.

 

Co jest potrzebne do uprawy pieczarek w domu?

Uprawę pieczarek prowadzi się na podłożu z obornika końskiego lub na tzw. podłożu zastępczym ze słomy i kurzaka. Oczywiście możemy uprawiać te grzyby w ogrodzie. Należy wówczas wybrać miejsce zacienione, pod krzewami i drzewami lub wzdłuż muru czy żywopłotu, najlepiej od strony północnej. Jednak ze względu na potrzeby termiczne, taką uprawę można zakładać od połowy kwietnia do końca lipca. Uprawa pieczarek w domu jest natomiast możliwa przez cały rok, również w zimie. Dlatego na tej formie skupimy się w dalszej części tekstu.

Uprawę pieczarek w domu prowadzi się w foliowych workach lub skrzynkach (zarówno drewnianych jak i plastykowych). Zacząć jest bardzo łatwo, gdyż bez problemu można zamówić gotowe podłoże do uprawy pieczarek, już zaszczepione grzybnią. Przez internet warto zamówić specjalny zestaw, zawierający wszystko co jest potrzebne do uprawy pieczarek w domu - substrat przerośnięty grzybnią pieczarek wraz z woreczkiem zawierającym ziemię do przykrycia oraz dokładną instrukcją uprawy. Wszystko jest zapakowane w karton i w cała uprawa do końca prowadzona jest w tym kartonie. Jest to zatem estetyczne i bardzo wygodne.


http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/plikiporady/uprawa-pieczarek-w-domu-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uprawa pieczarek w domu - instrukcja

Jeżeli zamówiliśmy zestaw do uprawy pieczarek w domu, po otrzymaniu paczki rozwijamy folię i podłoże przerośnięte grzybnią pieczarek przykrywamy otrzymaną w komplecie ziemią. Potem podlewamy i w kolejnych dniach dbamy aby ziemia nie przeschła. Jak wspomniałem na początku artykułu, uprawę taką można prowadzić w temp. od 12 do 20°C, ale najlepiej utrzymywać temp. około 15°C.

Jeżeli nie kupiliśmy zestawu do uprawy pieczarki, ziemię do przykrycia trzeba będzie przygotować samodzielnie. Aby to zrobić, mieszamy jedną część wagową ziemi ogrodniczej z jedną częścią wagową torfu oraz węglanu wapnia lub margla (zapewnia uzyskanie odpowiedniego pH). Tak przygotowaną warstwę okrywającą trzeba nawilżyć tuż przed przeniesieniem na uprawę.

Po około 10 dniach na ziemi pojawi się biały nalot grzybni, a po 3 do 4 tygodniach będzie można cieszyć się pierwszymi zbiorami. Pieczarki nadają się do zbiorów, gdy osłona pod kapeluszem zacznie się łuszczyć. Możemy je wtedy "wykręcać" z podłoża.

 

http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/plikiporady/uprawa-pieczarek-w-domu-3.jpg

 

Pieczarki będzie można zbierać kilkukrotnie, a cała uprawa pieczarek w domu może trwać do 4 miesięcy. Pamiętajmy, aby z każdym kolejnym rzutem usuwać chore i martwe owocniki, a także przez cały czas utrzymywać wilgotność podłoża.

Przed wykorzystaniem w kuchni, świeżo zebrane pieczarki należy umyć i pozbawić zabrudzonych podstaw trzonów. Pieczarki białe można w lodówce przechowywać do 4 dni, a pieczarkę brunatną - do 6 dni. Pieczarki możemy też zamrozić, ususzyć, zamarynować lub zakonserwować. Smacznego!

 

Źródło:

http://poradnikogrodniczy.pl/domowa-uprawa-pieczarki.php

Zgłoś jeśli naruszono regulamin