Składniki:
- opakowanie świeżego kurczaka
-150 g pędów bambusa z puszki
-por ( tylko biała część)
-czerwona papryka
-100 g pieczarek
-2 ząbki czosnku
-pól łyżki imbiru
-4 łyżki sosu sojowego
-4 łyżki sosu chili
- 50 ml oleju rzepakowego
-sól
-pieprz
-ew. łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Karkówkę pokrój w paski, zalej połową sosu sojowego i sosu chili, dodaj posiekany czosnek, imbir, wymieszaj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce
2. Pędy bambusa odcedź z zalewy i przepłucz wodą. Pora i paprykę pokrój w cienkie słupki lub paski, a pieczarki w plasterki. W woku / na patelni rozgrzej olej i wrzuć odsączone z marynaty mięso i smaż je ze wszystkich stron
3. Dodaj pora, po 2 minutach paprykę z pędami bambusa, a po kolejnych 2 min pieczarki. Wymieszaj, podlej pozostałą marynatą, drugą połową sosu sojowego i sosu chili. Ewentualnie dodaj mąkę ziemniaczaną i smaż całość jeszcze ok. 5 min. Podawaj z ugotowanym ryżem
smok12-1993