karkówka z woka z pędami bambusa.docx

(11 KB) Pobierz

Składniki:

- opakowanie świeżego kurczaka

-150 g pędów bambusa z puszki

-por ( tylko biała część)

-czerwona papryka

-100 g pieczarek

-2 ząbki czosnku

-pól łyżki imbiru

-4 łyżki sosu sojowego

-4 łyżki sosu chili

- 50 ml oleju rzepakowego

-sól

-pieprz

-ew. łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1.       Karkówkę pokrój w paski, zalej połową sosu sojowego i sosu chili, dodaj posiekany czosnek, imbir, wymieszaj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce

2.       Pędy bambusa odcedź z zalewy i przepłucz wodą. Pora i paprykę pokrój w cienkie słupki lub paski, a pieczarki w plasterki. W woku / na patelni rozgrzej olej i wrzuć odsączone z marynaty mięso i smaż je ze wszystkich stron

3.       Dodaj pora, po 2 minutach paprykę z pędami bambusa, a po kolejnych 2 min pieczarki. Wymieszaj, podlej pozostałą marynatą, drugą połową sosu sojowego i sosu chili. Ewentualnie dodaj mąkę ziemniaczaną i smaż całość jeszcze ok. 5 min. Podawaj z ugotowanym ryżem

Zgłoś jeśli naruszono regulamin