makowiec.txt

(3 KB) Pobierz
składniki na 2 makowce

500 g mški i trochę do podsypywania (najlepiej typ 650)
40 g drożdży
ok. 250 ml letniego mleka
4 żółtka z jaj redniej wielkoci
250 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwš waniliš
szczypta soli
60 g masła roztopionego, ciepłego

masa makowa

250 g maku
wrzšce mleko
30 g masła
100 g cukru
4 łyżki płynnego miodu
2 białka
ok. 120 g posiekanych bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)

lukier

1 szklanka cukru pudru
3  4 łyżki goršcej wody
opcjonalnie: odrobina soku z cytryny

sposób wykonania

przygotować masę makowš:

mak opłukać, odcedzić, zalać wrzšcym mlekiem (mak powinien być mlekiem tylko lekko przykryty).
 trzymać na małym ogniu tak długo, aż mak da się rozetrzeć w palcach (nie dopuszczać do gotowania!).

odcedzić przez gęste sito, starannie osšczyć, przepucić 2 razy przez maszynkę z gęstš siatkš.

w rondlu roztopić masło. dodać przemielony mak, cukier, miód, bakalie i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 10 minut cišgle mieszajšc.

masę lekko schłodzić, dodać ubite na sztywno białko. wymieszać i odstawić do schłodzenia. (masa powinna mieć temperaturę pokojowš w momencie użycia).

przygotować ciasto drożdżowe:

uwaga: składniki na rozczyn odejmujemy od składników na ciasto!

makę przesiać. do 125 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, posypać łyżkš cukru wymieszać. dodać tyle mški,
 żeby zaczyn miał gęstoć ietany, przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyronięcia (ok. 10-15 minut).
 zaczyn powinien podwoić swojš objetoć, a powierzchnia powinna zrobić się porowata.

gotowy zaczyn dodać do mški.

żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystš masę, wlać do miski z mškš i rozczynem, dodać resztę mleka, ekstrakt z wanilii,
 sztyptę soli. wyrobić na gładkš masę. do masy, cišgle wyrabiajšc, powoli wlewać stopione, ciepłe masło. wyrabiać ok. 5 minut,
 ciasto powinno być gładkie, lnišce i elastyczne.

gotowe przykryć lnianš ciereczkš, pozostawić do wyronięcia na ok. 1 godz.w ciepłe miejsce. powinno dwukrotnie zwiększyć swojš objętoć.

wyronięte ciasto uderzyć pięciš w rodek, zagnieć krótko na stolnicy wysypanej mškš i podzielić na dwie równe częci. każdš z nich krótko wyrobić,
 a następnie wywałkować prostokšt o rozmiarach ok. 30 X 25 cm.

masę makowš podzielić na dwie równe częci i równomiernie rozłożyć na rozwałkowanych płatach ciasta zostawiajšc ok.
 2 cm wolnej przestrzeni od brzegu przy dłuższych bokach. ciasto zwinšć ciasno w rulon po linii krótszego boku, końcówki zlepić.

tak przygotowane ciasto owinšć dwurkotnie papierem do pieczenia zostawiajšc trochę wolnej przestrzeni (ok. 1-2 palce, nie więcej!).
 makowce przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie, podwinšć otwarte końce rulonu (lub spišć spinaczem), odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10  15 minut.

piekarnik rozgrzać do 185°C (funkcja góra / dół). makowce piec ok. 50 minut, do złotobršzowego koloru (kolor przebija przez papier) 
 i suchego patyczka. radzę jednak po 40 minutach sprawdzić, czy ciasto nie jest gotowe, zależy to w dużej mierze od piekarnika. 
gotowe ciasto wyjšć z piekarnika, rozcišć od góry papier, przestudzić.

przygotować lukier:

cukier puder wsypać do miseczki. rozetrzeć z goršcš wodš przy pomocy wypukłej strony łyżki. gdy lukier będzie zbyt gęsty  dodać odrobinę wody. 
gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. można również dodać odrobinę soku z cytryny.


jeszcze ciepłe ciasto (nie goršce!) polać lukrem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin