składniki na 2 makowce 500 g mški i trochę do podsypywania (najlepiej typ 650) 40 g drożdży ok. 250 ml letniego mleka 4 żółtka z jaj redniej wielkoci 250 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwš waniliš szczypta soli 60 g masła roztopionego, ciepłego masa makowa 250 g maku wrzšce mleko 30 g masła 100 g cukru 4 łyżki płynnego miodu 2 białka ok. 120 g posiekanych bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały) lukier 1 szklanka cukru pudru 3 4 łyżki goršcej wody opcjonalnie: odrobina soku z cytryny sposób wykonania przygotować masę makowš: mak opłukać, odcedzić, zalać wrzšcym mlekiem (mak powinien być mlekiem tylko lekko przykryty). trzymać na małym ogniu tak długo, aż mak da się rozetrzeć w palcach (nie dopuszczać do gotowania!). odcedzić przez gęste sito, starannie osšczyć, przepucić 2 razy przez maszynkę z gęstš siatkš. w rondlu roztopić masło. dodać przemielony mak, cukier, miód, bakalie i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 10 minut cišgle mieszajšc. masę lekko schłodzić, dodać ubite na sztywno białko. wymieszać i odstawić do schłodzenia. (masa powinna mieć temperaturę pokojowš w momencie użycia). przygotować ciasto drożdżowe: uwaga: składniki na rozczyn odejmujemy od składników na ciasto! makę przesiać. do 125 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, posypać łyżkš cukru wymieszać. dodać tyle mški, żeby zaczyn miał gęstoć ietany, przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyronięcia (ok. 10-15 minut). zaczyn powinien podwoić swojš objetoć, a powierzchnia powinna zrobić się porowata. gotowy zaczyn dodać do mški. żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystš masę, wlać do miski z mškš i rozczynem, dodać resztę mleka, ekstrakt z wanilii, sztyptę soli. wyrobić na gładkš masę. do masy, cišgle wyrabiajšc, powoli wlewać stopione, ciepłe masło. wyrabiać ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lnišce i elastyczne. gotowe przykryć lnianš ciereczkš, pozostawić do wyronięcia na ok. 1 godz.w ciepłe miejsce. powinno dwukrotnie zwiększyć swojš objętoć. wyronięte ciasto uderzyć pięciš w rodek, zagnieć krótko na stolnicy wysypanej mškš i podzielić na dwie równe częci. każdš z nich krótko wyrobić, a następnie wywałkować prostokšt o rozmiarach ok. 30 X 25 cm. masę makowš podzielić na dwie równe częci i równomiernie rozłożyć na rozwałkowanych płatach ciasta zostawiajšc ok. 2 cm wolnej przestrzeni od brzegu przy dłuższych bokach. ciasto zwinšć ciasno w rulon po linii krótszego boku, końcówki zlepić. tak przygotowane ciasto owinšć dwurkotnie papierem do pieczenia zostawiajšc trochę wolnej przestrzeni (ok. 1-2 palce, nie więcej!). makowce przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie, podwinšć otwarte końce rulonu (lub spišć spinaczem), odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 15 minut. piekarnik rozgrzać do 185°C (funkcja góra / dół). makowce piec ok. 50 minut, do złotobršzowego koloru (kolor przebija przez papier) i suchego patyczka. radzę jednak po 40 minutach sprawdzić, czy ciasto nie jest gotowe, zależy to w dużej mierze od piekarnika. gotowe ciasto wyjšć z piekarnika, rozcišć od góry papier, przestudzić. przygotować lukier: cukier puder wsypać do miseczki. rozetrzeć z goršcš wodš przy pomocy wypukłej strony łyżki. gdy lukier będzie zbyt gęsty dodać odrobinę wody. gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. można również dodać odrobinę soku z cytryny. jeszcze ciepłe ciasto (nie goršce!) polać lukrem.
Angelika1969